L'Ajuntament inicia la campanya anual per informar sobre eventuals nidificacions de tortugues marines a les platges

La Regidoria de Medi Ambient instal·la cartells a les platges on s'explica com actuar en cas de nidificació de tortugues marines, i que s'inicia mitjançant trucada al 112
03.06.2021
TORTUGAS
En els últims anys les tortugues bobes han triat les platges de la Comunitat Valenciana fins a 8 ocasions per pondre els ous, una d'elles, la de l'estiu del 2015, a Torrevella. Però els intents n'han estat molts més. Per exemple, només al Districte Marítim de Torrevella que abasta des de la desembocadura del riu Segura fins a El Mojón (termes municipals de Guardamar del Segura, Torrevella, Oriola i Pilar de la Horadada), els intents han estat un total de 6, havent-se arribat a localitzar, a l'estiu del 2018, una tortuga recent nascuda. Dos d'aquests intents es van produir el 2020 passat a la costa d'Oriola, tot i que cap dels dos van tenir èxit.

A partir d'aquest mes de juny comença el període àlgid en què les tortugues bobes eventualment poden sortir a les platges durant la nit per fresar. Aquest període conclou al llarg del mes d'octubre, on es podrien trobar ocasionalment cries de tortugues d'eventuals nius que no haguessin estat localitzats durant els mesos previs.

L'Ajuntament de Torrevella realitza cada any campanyes específiques d'informació a totes les persones usuàries de les platges (ciutadania en general, passejants, guinguetes), a serveis com els de neteja de platges que actuen a la nit ia Policia Local i Guàrdia Civil , tot això amb la intenció que, davant de la possibilitat d'observar una tortuga posant ous a la platja, o del seu rastre deixat a la sorra quan retorna al mar, se sàpiga actuar correctament perquè tot surti bé.

Antonio Vidal, regidor de Medi Ambient i Platges, ha indicat que aquest any, a més, s'instal·laran als principals accessos a les platges, uns cartells al·lusius al protocol general a seguir, que s'inicia mitjançant trucada al 112, i al que es recull una sèrie de recomanacions per no molestar l'animal mentre fresa o ho intenta, sent fonamental no acostar-se, no fer soroll o enlluernar l'animal i evitar fotografiar-ho amb flaix.

En trucar al 112 es posa en marxa un equip de professionals per atendre l'esdeveniment, i en què participa Conselleria de Medi Ambient, la Universitat de València i l'Oceanogràfic de València, a més de l'Ajuntament de Torrevella al seu àmbit territorial. L'actuació ràpida és fonamental per a la localització dels nius i la protecció dels ous, a platges molt turístiques que l'endemà estaran plenes d'usuaris. També permet recopilar una important sèrie de dades biològiques de les tortugues marines (com la caracterització genètica o el marcatge amb emissors satelitals) que contribueixen, en definitiva, a comprendre millor el procés de recolonització i consolidació de noves platges de cria que s'està produint durant els darrers anys a les costes del Mediterrani espanyol, cosa que implicarà una millor gestió de tot el procés.

La implicació de tots i el saber actuar correctament pot contribuir a consolidar les platges espanyoles com a zona de posada i reproducció de les tortugues marines.