La seu universitària de Torrevella analitza en un curs d'estiu la importància dels microorganismes de la Llacuna Rosa per al medi natural i les aplicacions potencials que té.

El curs comença demà dimecres i abordarà les aplicacions industrials que tenen algunes de les molècules que produeixen aquests microorganismes i les seves aplicacions en processos de recuperació del medi ambient, en el tractament d'aigües residuals o en la producció d'antibiòtics, bioplàstics i pigments
13.07.2021
Laguna Rosa
La Seu Universitària de Torrevella inaugura demà dimecres, 14 de juliol, a les 9.00 hores, el curs d'estiu “La Llacuna Rosa de Torrevella: potencials aplicacions dels seus microorganismes”, que finalitzarà dijous, 15 de juliol.

Amb direcció de la catedràtica del departament d'Agroquímica i Bioquímica la UA, Rosa Maria Martínez Espinosa, el curs, de base Biotecnològica, estarà centrat a donar a conèixer la diversitat de microorganismes que viuen a la columna d'aigua i sediments de la Llacuna Rosa de Torrevella i ecosistemes similars, així com destacar la importància que tenen els microorganismes extremòfils d'aquests ecosistemes en el medi natural.

Com a part central del curs, s'abordarà l'estudi de les aplicacions industrials que tenen algunes de les molècules que produeixen aquests microorganismes, així com aplicacions dels mateixos microorganismes en processos de recuperació del medi ambient (eliminació de metalls pesants, bioremediació de salmorres, etc.) .) i tractament d'aigües residuals salines i salmorres de plantes dessaladores. Es discutiran aspectes relacionats amb la microbiologia, la biologia molecular i la bioquímica d'aquests microorganismes per entendre, posteriorment, com podrien ser emprats en processos industrials (farmacèutica, cosmètica, producció de bioplàstics i antibiòtics, etc.).

La directora del curs afirma que “aquesta proposta formativa vol potenciar la formació i la difusió científica per posar en valor el potencial biotecnològic i ambiental que tenen els recursos naturals de la Llacuna Rosa i d'altres ecosistemes similars de la província d'Alacant com la salina de Calp, les salines de Santa Pola o les salines d'interior de l'Alt Vinalopó (Villena)”.

Programa

Dimecres 14 de juliol de 2021

9:00-10:00 h. Presentació del curs (horaris, organització, presentació del professorat que hi participa, breu descripció d'ecosistemes (salines, saladars, llacunes salades, etc.)
Rosa Maria Martínez Espinosa. Directora del curs

10.00 – 12.00 h. Microbiologia de medis salins I
Fernando Santos Sánchez. Dpto. Fisiologia, Genètica i Microbiologia. Universitat d'Alacant

12.00 – 12.30 h. Descans

12.30-14.30 h. Microbiologia de medis salins II
Fernando Santos Sánchez

Dijous 15 de juliol de 2021

09.00 – 10.00 h. Microorganismes halòfils a la Biotecnologia: aplicacions i escalat de la producció de la biomassa
Carmen Pire Galiana. Dpto. Agroquímica i Bioquímica. Universitat d'Alacant

10.00 – 12.00 h. Aplicacions biotecnològiques d'enzims halòfils
Carmen Pire Galiana

12.00 – 12.30 h. Descans

12.30-14.30 h. Enginyeria genètica de microorganismes halòfils. Aplicacions biotecnològiques
Carmen Pire Galiana

Divendres 16 de juliol de 2021

09:00-10:00. Microorganismes halòfils: bioremediació de sòls i aigües, producció de bioplàstics i antibiòtics
Rosa Mª Martínez Espinosa

10.00 – 12.00 h. Producció de pigments emprant microorganismes halòfils
Micaela Giani Alonso. Dpto. Agroquímica i Bioquímica. Universitat d'Alacant

12.00-12.30h. Descans

12.30-14.30 h. Microorganismes halòfils i Astrobiologia
Ricardo Amils Pibernat. Universitat Autònoma de Madrid

14.30 h. Conclusions i cloenda del curs

Matrícula

Informació de matrícula