Èxit reproductiu del corriol patinej al Paratge Natural Municipal del "Molí de l'Aigua" de Torrevella

Les mesures adoptades a l'abril per la Regidoria de Medi Ambient, han contribuït al naixement de 13 pollastres de corriol patinegre en aquest Espai Protegit, superant totes les expectatives inicials
14.07.2021
CHORLITEJO
L'ordenació de l'ús públic del Paratge Natural Municipal "Molino de l'Aigua" realitzada durant els darrers anys, i una sèrie de mesures addicionals adoptades durant la present temporada per la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Torrevella (i que van comptar amb la col·laboració del Servei de Vida Silvestre de la Conselleria de Transició Ecològica i el Servei Provincial de Costes), han contribuït que almenys 4 parelles instal·lessin els seus nius a partir de maig, sobre una extensió lineal de 370 metres del total del conjunt platja/duna. Durant les primeres postes van néixer un total de 9 pollastres, mentre que a les segones posades han estat 4 pollastres més els que han aconseguit tirar endavant. En definitiva, 13 nous corriols patinegres els nascuts al Paratge Natural Municipal "Molino de l'Aigua" durant 2021.

Segons el regidor de Medi Ambient "aquestes xifres suposen un èxit rotund, i una prova clara que es pot potenciar la conservació de la biodiversitat en ambients urbans i periurbans, amb una adequada gestió basada en el coneixement dels requeriments ecològics de les espècies, de les característiques particulars de cada lloc i de l'ordenació dels usos públics”.

El corriol patinegre (Charadrius alexandrinus) és una petita au que té a les platges un dels seus llocs de nidificació habituals. O més aviat en tenia, ja que la coincidència del moment d'incubació dels nius amb l'època estival (amb el consegüent increment d'usuaris a les platges) ha motivat que cada cop siguin menys les parelles que s'hi puguin reproduir. De fet, des de diferents societats ornitològiques, s'ha proposat que la seva catalogació passi de "Vulnerable" a "En perill d'extinció".

El Paratge Natural Municipal "Molí de l'Aigua" (17,23 hectàrees i aproximadament 550 metres lineals de platja) és l'únic tram de dunes que es conserven al municipi de Torrevella. La seva proximitat a la llacuna de La Mata (on cada any també nidifiquen diverses parelles de corriol patinegre) i la disponibilitat d'aliment a l'extensa riba de la platja ia les dunes, suposen condicions idònies per a la nidificació d'aquesta espècie. Tot i això, si es considera la seva ubicació a la zona central de la platja de la Mata (una de les de major afluència de públic en període estival), i el fet que el mateix Paratge Natural Municipal sigui molt freqüentat per la ciutadania (que fa ús de la xarxa de camins i passarel·les elevades sobre les dunes als seus passejos i rutines esportives), a priori, no sembla que sigui un lloc propici per a aquesta amenaçada au. Per això, cal un Programa de conservació de corriol patinegre com el desenvolupat aquesta temporada.

Entre les mesures adoptades i que, sens dubte, han contribuït a l'èxit reproductor de l'espècie figura la instal·lació d'un tanca provisional de pals de fusta i corda (addicional al ja existent), instal·lat pel personal municipal de la Regidoria de Platges de l'Ajuntament de Torrevella, inclosos diversos cartells informatius sobre la necessitat de no travessar-ho. Aquesta infraestructura s'ha erigit com a peça fonamental per garantir la separació adequada entre les zones de posada i els usuaris de la platja.

No menys important ha estat la total implicació del personal de neteja de platges, coneixedors en tot moment dels processos biològics que tenien lloc, de manera que han pogut anar ajustant les seves rutines de neteja al llarg dels mesos, concentrant-se principalment en la franja de sorra seca més allunyada del lloc de cria, i recorrent a la recollida manual a les zones properes a la tanca quan va ser necessari.

I totalment crucial ha estat la tasca de voluntaris coordinats per la Regidoria de Medi Ambient, que han dut a terme un exhaustiu seguiment de la població, fet que ha permès disposar d'informació detallada en temps real per a la presa de decisions de forma ràpida i eficaç . A més del seguiment dels grups familiars (que ha permès conèixer la supervivència final dels pollastres nascuts i la identificació de les principals amenaces i riscos que els afecten), també han informat molts ciutadans a peu de platja. En aquest sentit, Antonio Vidal també destaca "la comprensió i implicació de la majoria dels usuaris, inclosos els que passejaven amb gossos (aquestes mascotes soltes són una de les principals amenaces per als nius i els pollastres nounats), en el moment que se'ls explicava la raó de l'exclusió temporal de la zona més propera a les dunes i la situació crítica que travessa el corriol patinegre a les costes del nostre país”.

Tota la informació obtinguda durant més de tres mesos, una vegada avaluada detalladament per la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Torrevella, permetrà no només donar continuïtat l'any que ve al Programa de conservació del corriol patinegre al PNM "Molino de l'Aigua" , sinó també a anar millorant-ho progressivament, mitjançant la implementació de noves mesures de prevenció i protecció.