Teatre al Centre Cultural per commemorar el Dia Internacional contra la Violència de Gènere

Aquest proper diumenge, 21 de novembre, a les 19:00 hores, el Centre Cultural Verge del Carme, amb motiu del Dia Internacional contra la Violència de Gènere (25 de novembre), es representarà l'obra de teatre “Casa de nines”, d'Henrik Ibsen, dirigit per José Manuel Vidal.
16.11.2021
CARTEL
SINOPSI Des de nena, Nora (Isabel Pardines) sempre ha estat sotmesa a la voluntat dels homes que l'han envoltada. Per això, per a ella, ser el canell amb què juga el seu marit Héctor (José Vicente Soriano) és el més normal del món. Però la visita inesperada de la seva amiga Cristina (Lucía Iñesta / Lucía Espinosa), la malaltia del millor amic de la família, el Dr. Ramos (Paco Pando) i la revelació d'una cosa secreta, que només coneixen Nora i el Sr. Pardo ( José Manuel Vidal), provocarà que Nora per fi s'adoni que la seva vida ha de canviar i que no pot continuar vivint dins una casa de nines.

Quan Henrik Ibsen va escriure "Casa de nines" segurament no era conscient que possiblement estava escrivint la primera gran obra feminista de la història, però que a finals del Segle XIX algú fos capaç d'escriure una obra que ens parlés d'una dona, que farta d'aguantar el maltractament psicològic del seu marit, fos capaç de marxar deixant-ho tot, inclosos els seus fills, era una cosa realment valenta i que deia molt del caràcter crític de l'autor amb aquells que pensaven que la supremacia era lògic.

Quan parlem de maltractament, sempre ens ve al cap el maltractament físic, però el psicològic pot arribar a ser tan dur i vexatori com l'altre, perquè possiblement no hi ha res més humiliant que no tenir la possibilitat que una persona sigui ella mateixa, amb les seves virtuts i els seus defectes, i amb el dret del món a prendre les seves pròpies decisions, siguin encertades o no.

En teoria Nora no té res del que queixar-se. Té un marit que l'adora, tres fills meravellosos i no s'ha de preocupar de res. Ell li diu què ha de fer, com ha de parlar, com ha de comportar-se, com ha de vestir, com si tractés d'una nina. I ella assumeix la situació com si fos el més normal del món. Però les circumstàncies faran que tot canviï i que Nora descobreixi quina possessió i amor no són la mateixa cosa, portant-lo a enganxar el cop de porta més famós de la història de la literatura.

Per desgràcia el món segueix plens de "Noras" que no s'atreveixen a reaccionar ia enganxar aquest cop de porta que canviï les seves vides per sempre.

REPARTIMENT: (PER ORDRE D'INTERVENCIÓ)

-NORA: Isabel Pardines

-HÈCTOR: José Vicente Soriano

-Dr. RAMS: Paco Pando

-CRISTINA: Lucía Iñesta / Lucía Espinosa

-PARDO: José Manuel Vidal.