La Regidoria d'Educació juntament amb l'IES Mare Nostrum, Agamed i Ars Creatio desenvolupen un projecte de recuperació patrimonial de les vinyes a La Mata

Amb aquest projecte de recuperació es valora el patrimoni, la història, el paisatge, el medi ambient i l'etnografia local en un entorn vitivinícola únic des de fa centenars d'anys
11.03.2022
viñas
El regidor d'Educació de l'Ajuntament de Torrevieja, Ricardo Recuero, juntament amb representants d'AGAMED, l'associació ARS CREATIO i alumnes de 16 a 18 anys de Formació Professional d'Agrojardineria i Composicions Florals de l'IES MARE NOSTRUM, han participat al projecte de recuperació patrimonial de les vinyes a La Mata, que s'ha desenvolupat aquest matí al Parc Natural de La Mata davant del cementiri d'aquesta pedania torrevellenca.

La Mata ha estat un entorn vitivinícola únic des de fa centenars d'anys, arribant a exportar en alguns moments de la història a països com ara Itàlia, França, Portugal o Alemanya. S'han documentat més de 200 hectàrees dedicades a la vinya i actualment només en sobreviuen unes 33. Amb aquest projecte educatiu s'inicia la possibilitat de revertir una situació de pèrdua de vinyes històriques i es posa en valor el patrimoni, la història, el paisatge , el medi ambient i l'etnografia local.

En aquesta actuació es tracta de recuperar una parcel·la de 4.500 m², en un paratge emblemàtic al costat de la llacuna de La Mata, cedida per Eduardo Paredes Torregrosa i per l'empresa Sopla Levante. El projecte compta, a més de la col·laboració i l'assessorament d'aquest el viticultor mater jubilat, amb la d'Hilarión Pedauyé Armengol (viticultor, enòleg i empresari productor de vi) i d'Ana Meléndez Zomeño, com a coordinadora i impulsora del projecte. Participen directament a la recuperació de vinyes ia la nova plantació, 32 alumnes i tres professors, que pertanyen al Departament d'FP d'Agrària del centre IES Mare Nostrum.

A l'actuació s'estableixen nous conceptes d'agricultura ecològica i de conservació per gestionar de forma innovadora, partint de la pràctica tradicional matera, de manera que permeti progressar a les tècniques vitícoles. Així mateix, es realitza una viticultura respectuosa amb el medi, rebutjant l'ús de compostos químics d'origen sintètic. Només es farà un conreu a l'any i es deixarà la poca cobertura vegetal existent a la zona per prevenir l'erosió.

L´objectiu d´aquest projecte educatiu mediambiental és oferir a l´alumnat formació professional en un espai d´acció real, fora de l´àmbit estrictament escolar, així com donar a conèixer la història i la cultura local, comprendre el paisatge tradicional vitivinícola de La Mata, donar a conèixer i protegir la biodiversitat de la zona de treball, i revertir el procés de pèrdua patrimonial amb relació a les vinyes de La Mata.