Ajuntament i Agamed inicien una campanya de conscienciació sobre el bon ús de les tovalloletes humides i altres residus sòlids

Llegir aquests elements implica un encariment d'un 15% en el cost de manteniment de les xarxes i infraestructures de clavegueram i sanejament, fet que suposa un sobrecost de 500.000 € addicionals a l'any al municipi de Torrevieja.
06.04.2022
campaña
A més d'aquests elements, la població llença al vàter altres productes que provoquen greus problemes en els processos de depuració i afecten el medi ambient com pintures, olis, detergents, sabons, medicaments o plaguicides, entre d'altres

El regidor responsable del Cicle Integral de l'Aigua de l'Ajuntament de Torrevieja, Antonio Vidal, juntament amb la gerent adjunta d'AGAMED, Gemma Cruz, i la cap de l'àrea de Clavegueram de l'empresa mixta, Dina González, han presentat la campanya de conscienciació denominada “ El monstre de les tovalloletes”, sobre la importància de les pràctiques correctes i el bon ús de les tovalloletes de bany i altres residus sòlids com mascaretes, guants, bastonets, burilles de cigarretes, etc. que poden afectar el funcionament de les estacions depuradores daigua residuals (EDAR).

Cada any, tones de residus acaben a les xarxes de clavegueram ia les depuradores. Part d'aquests residus que llencen els ciutadans pel vàter, no són biodegradables i generen obstruccions en aquestes instal·lacions. Així mateix, a aquesta problemàtica, s'ha unit en els darrers anys la presència massiva de mascaretes i guants. Només el darrer any, la depuradora que recull les aigües residuals de Torrevieja va recollir un total de 256 tones de residus, gran part dels quals corresponen a aquests elements.

Associades a aquestes obstruccions, AGAMED va atendre durant l'últim any al voltant de 260 incidències als bombaments ia la xarxa de clavegueram.

Donada aquesta situació, l'Ajuntament de Torrevieja i AGAMED han decidit llançar una campanya destinada a conscienciar la població sobre la necessitat de fer un ús correcte de la xarxa de clavegueram. Així, la campanya contempla la difusió, a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials, d'informació a la població sobre aquesta temàtica, de manera que pugui arribar a tots els sectors.

En el cas de les tovalloletes, d'ús infantil, desmaquillants o per a higiene i cura corporal, els problemes generats impliquen la presència de troques de fibres tèxtils i plàstics, les quals, unides a molts altres residus abocats inadequadament pel wc, embussen els claveguerams de la ciutat; generant el que a nivell social ja s'ha anomenat “el Monstre de les clavegueres”. Perquè, encara que molts d'aquests envasos marquen que es tracta de productes biodegradables, realment no són fàcilment desintegrables, ja que el temps que triguen a degradar-se és considerablement elevat.

Les instal·lacions més danyades per aquest fet, a més de les xarxes per on circula l'aigua de manera contínua, són les estacions de bombament d'aigües residuals, que requereixen neteges constants, amb les conseqüents molèsties d'olors i sorolls que això ocasiona als veïns de la zona on s'ubiquin les bombes. També es veuen danyades les reixes i tamisos de desbast de l'estació depuradora, que pateixen col·lapses i trencaments per l'arribada dels acúmuls de tovalloletes. Tampoc cal oblidar que la vida útil de totes les infraestructures hidràuliques està associada al bon ús que se'n faci.

Arrojar aquests elements implica un encariment d'aproximadament el 15% en el cost de manteniment de les xarxes i infraestructures de clavegueram i sanejament, incloent-hi la gestió dels residus generats, fet que suposa un sobrecost d'uns 500.000 € addicionals a l'any al municipi de Torrevella.

A més d'aquests elements, la població llença al vàter altres productes que provoquen greus problemes en els processos de depuració i afecten el medi ambient com pintures, olis, detergents, sabons, medicaments o plaguicides, entre d'altres.