Inaugurada al passeig Vista Alegre l'exposició de fotografia Tierra de Sueños, de la Fundació "La Caixa"

L?exposició, organitzada per la Fundació ”la Caixa” i l'Ajuntament de Torrevieja, està formada per 40 fotografies.
23.06.2022
Exposición_Torrevieja_Cristina_García_Rocero
Reflecteix la vida quotidiana dels habitants d'Anantapur, a l'estat d'Andhra Pradesh, una de les zones més pobres de l'Índia, on hi viuen les comunitats més marginals i vulnerables del país.

la regidora de Turisme i vicealcaldessa de l'Ajuntament de Torrevieja, Rosario Martínez; el regidor de Cultura, Antonio Quesada; la directora d'Àrea de Negoci de CaixaBank a Torrevieja, Clara López-Quesada; la delegada de la Fundació “la Caixa” a la Comunitat València, Lourdes Toribio; i Josep Giralt, assessor de l?exposició, obren avui al públic la mostra Terra de somnis. Cristina García Rodero, una exposició fotogràfica que reflecteix la vida quotidiana dels habitants d'Anantapur, a l'estat d'Andhra Pradesh, una de les zones més pobres de l'Índia, on viuen les comunitats més marginals i vulnerables del país.

Entre els seus objectius, la Fundació "la Caixa" treballa perquè la societat es pugui acostar a la cultura i al coneixement. La divulgació és un instrument bàsic per promoure el creixement de les persones, i per això l'entitat treballa per apropar el coneixement a públics de totes les edats i nivells de formació. Entre aquestes activitats culturals, la Fundació ”la Caixa” organitza exposicions itinerants a les ciutats i els municipis que no disposen d'un CaixaForum amb la voluntat de contribuir a la sensibilització ciutadana a través de continguts artístics, científics i socials.

A més, amb el programa Art al carrer, la Fundació ”la Caixa” pretén convertir l'espai públic en un museu a cel obert i apropar l'obra d'artistes de renom al panorama internacional. El programa Art al carrer va iniciar el seu camí el 2006, i des de llavors ha acostat al públic les creacions de referents de la modernitat com Auguste Rondín o Henry Moore, així com artistes contemporanis com Manolo Valdés, Igor Mitoraj o, més recentment, el fotògraf brasiler Sebastião Salgado.

Ara la Fundació ”la Caixa” presenta, juntament amb l'Ajuntament de Torrevieja, la mostra Terra de somnis. Aquesta exposició és el fruit del treball que desenvolupen conjuntament la Fundació "la Caixa" i la Fundació Vicente Ferrer a l'Índia per millorar substancialment les condicions de vida dels més vulnerables.

Cristina García Rodero es va convidar a documentar les condicions de vida de les comunitats d'Anantapur. Durant un mes i mig, García Rodero va visitar hospitals, centres d'acollida de dones víctimes de maltractaments, tallers, escoles i cases, aconseguint retrats que donen veu a aquelles persones sovint oblidades: nens i nenes, persones amb discapacitat i, molt especialment, dones. Mares, camperoles, cosidores, núvies de diferents confessions, professores, infermeres i estudiants tenen un paper destacat en aquest projecte, que representen un dels principals motors de la transformació de les comunitats d'Anantapur.

La mostra aprofundeix en allò més sensible i màgic del món femení i en la força i la capacitat de superació de les dones d'Anantapur. La fotògrafa s'hi ha acostat amb un respecte reverencial. Obstinada i desmesurada, Cristina García Rodero ha sabut submergir-se en aquest món, fondre's en l'alegria i el patiment dels que encobreixen amb color i apostura els clarobscurs de la seva pròpia existència.

El resultat del projecte són 40 instantànies; un torrent d'imatges representatives de les comunitats rurals de l'Índia que captiva per la qualitat compositiva i la vivesa de les imatges. De la mà de la fotògrafa Cristina García Rodero descobrim la mirada de la seva gent i ens endinsem en un paisatge que sembla suspès en el temps.

A través de la seva obra, García Rodero ens proposa una manera particular de veure l'Índia, un món complex i fragmentat. Cada fotografia construeix un codi visual coherent i sobretot transcendent. La imatge que es transforma en art.

Cristina García Rodero, una revolució al paradigma del mirar

Cristina García Rodero és una figura tutelar de la fotografia universal, tant per la personalitat com per la repercussió nacional i internacional de la seva obra. Nascuda a Puertollano (Ciudad Real) el 1949, es va llicenciar en Belles Arts per la Universitat Complutense de Madrid. Primera espanyola a entrar a la prestigiosa agència fotoperiodística Magnum, entre els seus treballs destaca Espanya oculta, que forma part de la Col·lecció "la Caixa" d'Art Contemporani.

Ha rebut nombrosos premis, entre els quals els World Press Photo 1993, Premi Nacional de Fotografia 1996, FotoPres ”la Caixa” 1997, PhotoEspaña 2000, Premi Godó de Fotoperiodisme 2000, les medalles d'or al Mèrit a les Belles Arts 2005 i de Castella- La Mancha 2016, i el premi PhotoEspaña 2017. És la primera fotògrafa espanyola a tenir un museu propi, a la seva ciutat natal.