Finalitza el Seminari Internacional sobre Ports Romanohel·lenístics de la Mediterrània Occidental

07.11.2022
Seminario_Historia_Torrevieja
Dissabte passat, 5 de novembre, es va donar per clausurat el I Seminari Internacional sobre els ports i les seves implicacions comercials d'època hel·lenística i romana a la Mediterrània occidental, que ha tingut lloc al Centre Cultural Verge del Carme durant els dies 3, 4 i 5 de novembre.

Amb l'organització de l'Institut Municipal de Cultura Joaquín Chapaprieta, en estreta relació amb la Seu Universitària de la Universitat d'Alacant i la nouvinguda a la localitat de Torrevella de la UNED, s'ha realitzat aquest primer seminari internacional on s'han presentat diferents estructures portuàries i la seva importància quant al comerç internacional i les repercussions culturals que aquest ha tingut als pobles indígenes vinculats a aquests ports.

Durant els tres dies que ha durat el congrés s'ha comptat amb les intervencions de professionals universitaris i arqueològics que han presentat les hipòtesis sorgides després de l'estudi dels seus respectius grups de treball a les ciutats de Malaca, Cartagena, Pollentia, a Mallorca, Eivissa, Tossal de Manises i Lucentum (Alacant), Tàrraco, Empúries, Nora, a Sardenya, Ancona, a l'Adriàtic o la regió d'Apulia, al sud d'Itàlia.

Amb la presentació d'aquests treballs, juntament amb la presentació del premiat documental sobre el restes Bou Ferrer, enfonsat a les costes de la Vila Joiosa, es posa de manifest la idea sobre la important xarxa comercial que hi havia a la Mediterrània occidental entre la Península Ibèrica i la Itàlica, amb la importància de les grans illes que actuaven com a punt intermedi.

Per això s'ha comptat amb grans professionals, referents als seus respectius camps, com ara el catedràtic de la universitat de Màlaga Bartolomé Mora, el catedràtic Sebastián F. Ramallo, de la universitat de Múrcia, Esther Chávez, catedràtica de la universitat de La Laguna , Marcus Hermans, investigador d'arqueologia subaquàtica d'Eivissa i expert en gestió de patrimoni, José Ramón Ortega, arqueòleg i gerent d'ARPA Patrimoni, Moisès Diaz d'ICAC, Joaquim Tremoleda i Pere Castanyer, professionals del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Carlo de Mitri, ricertatore independent.

També hi han intervingut el professor de la UA i director de la seu de la UA a la Vila Joiosa, José Antonio Moya, com a director del documental Bou Ferrer i s'han presentat els treballs de les universitats de Cagliari i Firenze. Tot això orquestrat per la direcció del professor de la UNED Antonio Manuel Poveda.

Aquest seminari ha suposat per a l'Institut Municipal de Cultura, en paraules del regidor de Cultura, José Antonio Quesada, "un salt qualitatiu enorme a l'àmbit de la investigació i l'acadèmic". També ha comentat que “aquest congrés internacional ha col·locat el nom de Torrevella als cercles divulgatius europeus com un gran impulsor de la investigació sobre els ports històrics i la seva vinculació amb les nostres terres des de temps antics”, per finalitzar indicant que “Torrevieja neix a l'empara del mar, i com a tal tenia l'obligació de portar un seminari d'aquestes característiques qualitatives i temàtiques que parla sobre els nostres orígens”.