Entrevistem José Norberto Mazón, professor titular i impulsor del projecte InferIA a la Universitat d´Alacant

26.05.2023
Foto noticia innovacion
La problemàtica seria saber quines dades són útils per a cada empresa a cada moment.

El proper 24 de maig comptarem amb la presència de José Norberto Mazón , al cicle de conferències de la IV Edició del Fòrum Créixer Innovant CREAMA , que vam iniciar el passat 10 de maig. Pots inscriure't al webinar: "Les dades obertes i la compartició de dades a l'àmbit empresarial" , o llegir aquesta entrevista, on ofereix algunes pinzellades de la seva propera intervenció.

Donada la teva experiència, com definiries les dades obertes i per què són importants per a les empreses?

  • Les dades obertes són aquelles accessibles i amb un format que en permeti la reutilització. Normalment, aquestes dades obertes són generades per les administracions públiques i permeten a terceres persones (ja siguin físiques o jurídiques) disposar de noves fonts per poder crear productes i serveis tecnològics basats en la reutilització de dades i que els aportin un valor afegit.

Quines polítiques i pràctiques es poden implementar per fomentar la compartició de dades empresarials de manera oberta i responsable?

  • La publicació de dades obertes s'ha relacionat sempre amb les administracions públiques, ja que emana de les noves formes de governança (com el govern obert que implica transparència i rendició de comptes). Tot i això, les dades obertes impliquen el compliment d'uns principis que han de complir les dades denominades FAIR (dels seus termes en anglès: Findable, Accessible, Interoperable i Reusable) que són útils per a qualsevol entitat privada. En aquest sentit, el més important és que les dades empresarials compleixin aquests principis mitjançant una gestió adequada de les metadades, així com estratègies de compartició de dades que permetin mantenir la sobirania de les dades alhora que s'estableixin objectius concrets de per què. es comparteixen les dades.

«La compartició de dades permet disposar de més fonts de dades útils que, combinades amb les dades pròpies, donen lloc a una presa de decisions més informada.»

Com pot la compartició de dades obertes ajudar les empreses a millorar els seus processos i prendre decisions més informades?

  • La compartició de dades permet disposar de més fonts de dades útils que, combinades amb les dades pròpies, donen lloc a una presa de decisions més informada. La problemàtica aquí seria saber quines dades són útils per a cada empresa a cada moment. Per això sorgeix InferIA ( https://www.inferia.io/ ) , un data marketplace amb un potent cercador de dades basat en tècniques d'Intel·ligència Artificial, que permet a les empreses trobar les dades que necessiten a cada moment.

« Des de la Unió Europea s'està apostant per la definició del concepte de dades d'alt valor i l'obligació que aquestes dades es publiquin en obert.»

Quin impacte creu que tindrà la disponibilitat creixent de dades obertes en l'economia global i les pràctiques empresarials?

  • Moltíssim impacte. El meu punt de vista és que el concepte de dades obertes, que ja existeix des de fa força anys, s'ha anat desenvolupant lentament i això n'ha dificultat l'impacte generalitzat. Per posar un exemple, la disponibilitat de certes dades en obert a algunes ciutats i no a d'altres, ha llastat el desenvolupament d'aplicacions a nivell de ciutat, ja que no eren desenvolupaments escalables. En aquest sentit, des de la Unió Europea s'està apostant per la definició del concepte de dades d'alt valor i l'obligació que aquestes dades es publiquin en obert. Un aspecte rellevant és que les dades aporten més valor quan es poden combinar de diverses fonts. Ja hi ha de fet un llistat de dades d'alt valor, aprovat fa pocs mesos per la Unió Europea. Espanya, a través de l'Oficina de la Dada, també treballa molt bé en aquest sentit.

Quins consells us donaria a una empresa que està considerant compartir les seves dades de manera més oberta?

  • Hi ha diversos aspectes a tenir en compte, però els dos principals serien (1) una bona governança de les dades internes que permeti una gestió adequada de les metadades per tal que estiguin preparades per seguir els principis FAIR; i (2) una estratègia de compartició de dades basada en les dades disponibles, en els problemes a resoldre amb l'ús de les dades i en criteris com la seguretat/privadesa i la competitivitat.