Europa confia en la tecnologia espanyola per al seu escut de míssils antihipersònics

24.07.2023
Foto noticia innovacion

Europa té dos consorcis preparats per a aquest desenvolupament, tots dos amb una important representació espanyola, l'encaix dels quals no està del tot clar si finalment tots dos s'accepten al projecte Twister. De moment només un té finançament, el ja conegut programa Hydef . La UE ha donat 110 milions d'euros per desenvolupar-lo. L'altre és el programa Hydis² , i abans que s'acabi aquest mateix mes sabrem si finalment podreu pujar també al carro del Twister.

Les característiques tècniques de Hydis² són encara una incògnita, si bé se sap que el programa contempla el disseny de diversos conceptes d'interceptors així com de les tecnologies crítiques associades per oferir les millors solucions d'intercepció de cara al Twister.

Tecnologia "made in Spain"

Fora com fos, la tecnologia espanyola té un pes important en tots dos, a Hydef a través de SMS , una empresa recentment creada per Sener Aeroespacial, Instalaza, GMV i Escribano , més Navantia Sistemas i l' INTA , que no estan en SMS però sí al consorci del Hydef. D'altra banda hi ha Hydis² , on hi ha 19 empreses i 30 proveïdors de 14 països europeus, convidats per la UE a presentar la seva proposta. Encara no s'han anunciat oficialment totes les firmes integrants d'aquest consorci, però per part d'Espanya hi haurà Indra , el gran sistemista nacional, i la gran míssilística europea, MBDA , que no oblidem que té una de les cinc potes (països) a Espanya (MBDA és l'Airbus dels míssils).

El gran valor d'aquest nou contrincant en lliça és la pròpia MBDA, que compta amb sistemes propis com l'Aster Block 1 i el Block 1NT , àmpliament provats i que poden ser una base important per al nou projecte. L'empresa paneuropea, l'única amb capacitat al continent per competir contra els gegants nord-americans, va presentar el mes de juny passat a la fira de Paris Air Show la proposta en què han treballat durant els últims cinc anys. L'han anomenat Aquila . No es pot oblidar tampoc que Indra és un dels grans radaristes del món i al programa Twister una part és el míssil interceptor però una altra és el sistema radàric que localitza i segueix l'objectiu , si bé encara no se sap el grau de participació i en quina àrea del gegant nacional al programa.

La implicació de tants països en un i altre projecte ha estat valorada molt positivament des de MBDA, per la qual cosa pot suposar per a tota la indústria del continent. Segons el CEO de la companyia missilística, Éric Béranger : "Aquest projecte ofereix un benefici significatiu , ja que contribueix a la resiliència europea i la sobirania tecnològica en millorar la cooperació i la interoperabilitat entre els països de la UE". desenvolupant experiència, tecnologies i materials crítics, impulsant així la competitivitat industrial europea”.

Més informació a la notícia original .