Comença la campanya de protecció del Corriol Patinegre a la platja de La Mata

Adoptar mitges de conservació de fauna amenaçada en ambients urbans, com es pot considerar la platja de La Mata, suposa un important repte que en anys anteriors ha tingut els seus fruits
25.03.2024
chorlitejo

El regidor de Medi Ambient i Platges, Antonio Vidal, informa que, com en anys anteriors, l'Ajuntament de Torrevella ha posat en marxa la seva campanya de protecció del corriol patinegre ( Charadrius alexandrinus ), una de les espècies d'aus més amenaçades del país i les poblacions del qual nidificants experimenten un successiu descens any rere. A Torrevella cria principalment al Parc Natural de les llacunes de La Mata i Torrevella, però unes poques parelles també trien el sistema dunar del Paratge Natural Municipal “Molí de l'Aigua”, ubicat a la platja de La Mata, la més important de la ciutat .

La principal amenaça per a l'establiment dels nius en aquest sistema dunar és la presència de gossos solts i l'aglomeració de persones. Per això, cada any s'estableix una tanca de fusta i corda que tracta d'alliberar una franja de platja per als corriols patinegres, permetent l'ús a la resta de la platja. Però tot i així, si hi ha gossos solts corrent per la platja o traspassant la tanca, els ocells no arriben a instal·lar els seus nius.

Adoptar mitges de conservació de fauna amenaçada en ambients urbans, com es pot considerar la platja de La Mata, suposa un important repte que en anys anteriors ha tingut els seus fruits. Tot i això, poc es pot fer sense la col·laboració ciutadana: els usuaris de la platja de La Mata a la seva zona central, han d'evitar envair les zones tancades i reduir la presència de gossos que, de portar-los, sempre han d'estar lligats i transitar el més proper possible a la riba.

L'experiència acumulada per l'Ajuntament de Torrevella en la gestió pràctica d'esdeveniments de nidificació del corriol patinegre al litoral del seu municipi, ha permès adoptar procediments i estratègies que, una vegada se n'ha comprovat l'efectivitat, podrien ser utilitzades en altres trams del litoral de la Comunitat Valenciana amb característiques semblants.

Aquestes accions s'emmarquen en la col·laboració habitual i estreta que hi ha entre l'Ajuntament de Torrevella, la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, i el Servei Provincial de Costes a Alacant. En el seguiment dels eventuals nius que puguin establir-se al PNM “Molino de l'Aigua”, també hi participen el projecte local “Chorlitejo Patinegro” i altres ciutadans col·laboradors.

Enllaç de descàrrega
https://wetransfer.com/downloads/d40a0ae72a63fb7c019d5a6cf26586be20240322113720/bf0f19494b81bb58c89953090b03214320240321