Finalitza el curs "Avanços de la Biomedicina" a l'Aula de la UNED de Torrevella amb la visita a laboratoris universitaris

Entre les conclusions i recomanacions amb què es va clausurar el curs, es va sol·licitar que l'Aula UNED de Torrevella ampliés el seu espectre d'accions culturals i científiques i intentés estudiar la possibilitat de donar suport, en el pla de futurs convenis, al sosteniment del Museu d'Història Natural de Torrevella i l'obertura d'un programa de recerca sobre malalties rares de l'edat infantil
25.03.2024
aula uned

Ahir dissabte, 23 de març, finalitzava el curs Avenços de la Biomedicina , impartit per la doctora María Luisa Molina Gallego, amb un taller del cervell i una visita minuciosa a laboratoris de l'Institut Murcià de Recerca Biosanitària (IMIB) i de l'Hospital Verge de la Arrixaca.

Aquesta activitat, organitzada per l'Aula de la UNED a Torrevella i avalada amb certificació per al professorat pel Cefire d'Oriola amb 33 hores de formació específica, ha estat dissenyada per la investigadora torrevellenca María Luisa Molina, especialista en una de les anomenades malalties rares , la síndrome de Rett. Aquesta síndrome, que afecta sobretot les dones, consisteix en un trastorn genètic neurològic que provoca la pèrdua progressiva de capacitats motores i de la parla, en edats infantils. Els nadons arriben a un desenvolupament habitual, però, a partir dels sis mesos, aproximadament, perden les habilitats de gatejar, fer servir les mans o comunicar-se. De manera molt creativa, la doctora Molina indaga en tractaments a partir de l'estudi directe de les dents de llet que perden els bebès.

Al llarg del curs, Molina va aprofundir en les aplicacions sanitàries que recorren als descobriments del CRISPR, detectat, en la seva tesi doctoral, pel macrobiòleg il·licità, aspirant fins al 2022 al Premi Nobel, Francisco Juan Martínez Mojica, Francis Mojica . El 2022 es va concedir el Premi Nobel de Química a dues de les seves rellevants seguidores, la nord-americana Jennifer Doudna i la francesa Emmanuelle Charpentier, pels seus mètodes d'edició genètica. El CRISPR (sigla de l'anglès de l'expressió Repeticions Palindròmiques Cortes Agrupades i Regularment Espaiades) constitueix una família de seqüències d'ADN que es troben en certs bacteris, els procariotes. Amb la manipulació del CRISPR al laboratori s'aconsegueixen avenços en els tractaments o possibles curacions de malalties com la fibrosi quística, l'anèmia, la beta-talassèmia, o les prevencions al VIH que produeix la SIDA, certes esquizofrènies, etc. El CRISPR Cas9 s'està aplicant amb èxit en deteccions de tumorogènesi.

Actualment, la doctora Maria Luisa Molina s'ocupa de promocionar el Museu d'Història Natural (MHN) de Torrevella. La visita, amb la seva guia experta, és sempre amena i edificant. L'MHN hauria de ser una estada que ampliés l'oferta cultural de Torrevella: és una exposició de petites dimensions, però de gran efecte. Se situa en un edifici de l'antiga estació de ferrocarril: la del tren o llançadora Albatera-Torrevieja. Conté el museu peces úniques. El seu origen va ser una donació d'un matrimoni estranger, resident a la ciutat. Al nu professional originari del doctor i biòleg municipal Juan Antonio Pujol, succeeix ara la pedagògica explicació de la científica torrevellina sobre el medi ambient i els individus de la fauna marina i terrestre dels nostres hàbitats. També, divendres, 15 de març, va preparar la biòloga un taller del cervell; en aquesta cintura es van poder contemplar exemplars de cervells transparents i diversos experiments amb ratolins.

El colofó del curs Avanços de la Biomedicina, quart curs del programa Universitat Oberta de 2023-2024, es va dur a terme als laboratoris de l'IMIB i de l'Hospital Verge de l'Arrixaca, durant tot aquest dissabte, 23 de març. L?estudiantat de l?Aula UNED de Torrevella es va traslladar a la veïna Múrcia. El grup va ser rebut i guiat per David García Bernal, doctor en Biologia, científic d'excel·lència a l'IMIB sobre investigació bàsica i teòrica, i per Miguel Blanquer, hematòleg, doctor en Medicina, responsable de Teràpies Avançades a l'Arrixaca, que en dedica la recerca principal a laplicació terapèutica de cèl·lules mare.

Entre les conclusions i recomanacions finals amb què es va clausurar el curs, es va sol·licitar que l'Aula UNED de Torrevella ampliés el seu espectre d'accions culturals i científiques i intentés estudiar la possibilitat de donar suport, en el pla de futurs convenis, al sosteniment del Museu d'Història Natural de Torrevella i l'obertura d'un programa de recerca sobre malalties rares de l'edat infantil, com podria ser la comentada síndrome Rett amb una beca estable que honrés la sensibilitat torrevellenca.