Torrevella impulsa el Turisme Sostenible mitjançant el desenvolupament d'un bessó digital del Parc Natural de les Llacunes de Torrevella i La Mata

Aquesta aplicació està disponible per a la visualització a l'Oficina de Turisme de Torrevella i al Centre de Recepció de Visitants del Parc Natural
25.03.2024
chan twin

Els Espais Naturals Protegits són ecosistemes amb un gran valor ecològic i socioeconòmic, però també són especialment vulnerables a les pressions climàtiques i antròpiques. La vulnerabilitat i la complexitat d'aquests ecosistemes requereix una comprensió sistèmica de les interrelacions socioecològiques que afecten aquestes àrees que permeti el desenvolupament de models turístics sostenibles.

A aquest efecte, s'està desenvolupant el projecte CHAN-TWIN (“Canviant el turisme: estratègia de bessó digital per al desenvolupament sostenible d'espais naturals protegits intel·ligents a partir d'indicadors ecològics”), finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i per la Unió Europea (Next Generation). Aquest projecte, liderat per la Universitat d'Alacant (UA) i la Universitat Politècnica de València (UPV), compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Torrevella, el Parc Natural de les Llacunes de Torrevella i la Mata, Projecte Mastral, Faunatura, AGAMED, INVAT·TUR i CIEDA.

L'objectiu del projecte és crear un bessó digital del parc natural que permeti la monitorització, l'anàlisi i la gestió sostenible d'aquest entorn privilegiat de la Comunitat Valenciana. Durant el dia d'avui, la regidora de Turisme de l'Ajuntament de Torrevella, Rosario Martínez Chazarra, juntament amb els investigadors responsables del projecte José Norberto Mazón (UA) i José María Cecilia (UPV) i el director del Parc Natural, Francisco Martínez, han presentat els primers resultats d'aquest projecte que es troba en el primer any d'execució.

En concret, una aplicació que permet visualitzar els indicadors de turisme sostenible recopilats gràcies a la sensòrica desplegada al parc natural com a part del bessó digital.

Rosario Martínez ha destacat que aquest projecte de recerca està alineat amb l'Estratègia de Turisme Torrevella en la seva aposta per situar la ciutat com un referent en el model Destinacions Turístiques Intel·ligents (DTI), així com en el desenvolupament de línies de treball innovadores que tinguin com a referència els processos de sostenibilitat turística. De la mateixa manera, Francisco Martínez ha ressaltat la rellevància dʻaquest projecte per a la gestió eficient del parc natural, agraint el seu component aplicada a solucionar problemes reals dʻaquest espai natural protegit. En aquest sentit, José Norberto Mazón ha subratllat la importància d'iniciatives com el Laboratori Universitari de Turisme Intel·ligent de Torrevella (TILAB) que permeten materialitzar els projectes de R+D+I a les destinacions turístiques, afavorint models turístico-territorials més competitius i sostenibles . Finalment, José María Cecilia ha mostrat un recorregut per l'aplicació i ha explicat els principals components tècnics del projecte, que inclouen el desplegament de sensors que generen dades en temps real per calcular els indicadors turístics plantejats.

Aquesta aplicació està disponible per a la visualització a l'Oficina de Turisme de Torrevella i al Centre de Recepció de Visitants del Parc Natural. Els investigadors han animat els ciutadans a participar amb el projecte apropant-se a l'Oficina Municipal de Turisme, situada al Passeig Vista Alegre, i emplenant les enquestes de valoració dissenyades a aquest efecte.