Torrevella explorarà el potencial d'energia solar a tots els seus edificis i en promourà la primera Comunitat Energètica Local

26.04.2024
Paneles solares

L'Ajuntament de Torrevella durà a terme una anàlisi exhaustiva del potencial d'energia solar a tots els edificis de la ciutat de la mà d'ImpactE i llançarà el projecte de Comunitat Energètica Local juntament amb Smart To People.

Com a part del compromís amb la transició energètica, l'Ajuntament llançarà una plataforma web que brindarà accés a aquesta informació als residents, amb l'objectiu de fomentar la formació de Comunitats Energètiques Locals. Un pas decidit en la direcció de convertir Torrevella en una ciutat climàticament neutra.

L'empresa tecnològica valenciana ImpactE , especialitzada en serveis informàtics, programació d'intel·ligència artificial i anàlisi de dades per a la presa de decisions en eficiència energètica, ha estat seleccionada per dur a terme aquesta iniciativa, que des de l'Ajuntament impulsa la Regidoria d'Innovació dirigida per Ricardo Recordo.

Els resultats de l'estudi d' ImpactE es presentaran a un mapa solar accessible al públic en línia. Aquest mapa servirà com a eina de promoció i gestió energètica per a les llars i negocis locals. Els residents de Torrevella podran consultar els indicadors de potencial fotovoltaic específics per a cada edifici o àrea seleccionada al mapa. Aquests indicadors inclouran dades com ara la capacitat real de generació, l'òptima, la inversió necessària, els estalvis estimats, el període de retorn de la inversió i els impactes ambientals.

El treball d' ImpactE brindarà una visió detallada del potencial de generació d'energia fotovoltaica a cadascun dels edificis del municipi. Amb aquesta informació els propietaris o usuaris d'immobles, ja siguin habitatges unifamiliars, habitatges i locals de negoci a comunitats de veïns, administracions públiques, empreses i entitats del tercer sector, podran adoptar amb millor fonament la decisió de participar en la transició energètica cap a un model basat en fonts renovables -energia fotovoltaica- i l'autoconsum energètic, passant de ser simple consumidor passiu a prosumidor -productor i consumidor- de la seva pròpia energia.

L'efectiva extensió del nou model suposarà una reducció a la factura de la llum ia l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. Per als negocis i empreses suposarà incrementar la competitivitat i millorar els comptes.

L'objectiu municipal amb aquest projecte és fer un diagnòstic inicial que faciliti la planificació a mitjà i llarg termini, allunyant-se dels enfocaments convencionals basats en instal·lacions d'autoconsum edifici a edifici i aïllades entre si. En el seu lloc, es busca promoure instal·lacions comunitàries que generin un estalvi energètic i econòmic més gran, utilitzant el menor nombre possible de cobertes. Això implica identificar les ubicacions més òptimes en termes de potencial de generació i cobertura, assegurant alhora un retorn adequat de la inversió inicial.

Pel que fa al mateix Ajuntament, utilitzant les seves pròpies cobertes es proposa assolir, mitjançant iniciatives futures basades en la informació que obtindrà amb aquest projecte, l'ambiciós objectiu de l'autosuficiència en matèria energètica.

A nivell ciutat el projecte es proposa impulsar la transició energètica promovent la creació d'almenys una comunitat energètica local, a la disposició de la qual posarà les cobertes d'edificis i infraestructures municipals que resultin més adequades.

Per abordar el repte de donar a conèixer a la població de Torrevella les claus fonamentals de l'autoconsum, com a eina indispensable en la transició energètica, sensibilitzant, informant i empoderant la ciutadania, les empreses i les entitats en la gestió de la seva pròpia energia, l'Ajuntament comptarà amb el suport de la consultora valenciana Smart To People .

En resum, aquest projecte és una decidida aposta de l'Ajuntament pel desenvolupament de polítiques de transició energètica basades en dades rigoroses i exhaustives a tot el territori. En proporcionar totes les dades de manera oberta a la població, l'Ajuntament busca involucrar activament els ciutadans en la transició energètica.

Aquesta iniciativa ha rebut una subvenció de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica dins de la convocatòria del 2023 per al finançament d'actuacions d'implementació i promoció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030, a l'àmbit local.