La UA ofereix a Torrevella el curs d'estiu "Edu-comunicació: competències bàsiques en alfabetització mediàtica i digital"

En un context de transformació tecnològica i saturació informativa, aquest curs posa l'accent a la necessitat d'educar des de la diversitat, l'equitat i la inclusió (DEI), formant persones capaces de dissenyar estratègies responsables i adaptades als nous mitjans
21.05.2025
CURSO EDU-COMUNICACIÓN
El curs, que es desenvoluparà del 9 al 14 de juny, es pot rebre de forma online i síncrona per Meet o de forma presencial a l'aula de la Seu de la UA a Torrevella, situada a la segona planta del Centre Cultural Verge del Carme

La Universitat d'Alacant (UA), en el marc dels cursos d'estiu Rafael Altamira, presenta el curs “Edu-comunicació: competències bàsiques en alfabetització mediàtica i digital”, una proposta formativa innovadora que cerca respondre als reptes actuals de les ciutadanies mediàtiques des d'una perspectiva crítica, inclusiva i aplicada.

El curs es pot rebre de forma en línia i síncrona per Meet o de forma presencial a l'aula de la Seu de la UA a Torrevella, situada a la segona planta del Centre Cultural Verge del Carme de Torrevella. El curs s'ofereix des del 9 al 14 de juny en horari 16.00-20.00 hores (de dilluns a divendres), divendres (10.00-14.00 hores) i dissabte (10.00-12.00 hores).

El cost del curs és de 65€ per a persones aturades o vinculades amb la UA (alumni, PDI, PGTAS) i 90€ (públic general). Tota la informació del curs està disponible a https://s.ua.es/es/F8Ny i la preinscripció es pot realitzar des de https://s.ua.es/_Mwk

EDUCACIÓ I COMUNICACIÓ
L'edu-comunicació és un camp de coneixement interdisciplinari que integra l'educació i la comunicació i tracta de formar professorat, mares, pares, persones que estiguin opositant, estudiants de grau i la societat en general en l'ús correcte dels mitjans de comunicació, les xarxes socials i les eines educatives principals per promoure l'aprenentatge i el desenvolupament social.

Aquest curs és una iniciativa pròpia de la UA i com a objectiu principal formar professionals de l'àmbit educatiu, comunicatiu, social i cultural en competències clau d'alfabetització mediàtica i digital mitjançant una metodologia activa basada en la investigació-acció, l'aprenentatge significatiu i la creació de continguts, principalment educatius. De fet, al curs s'aprendrà, entre altres competències, a crear i difondre un podcast. Al llarg de les 25 hores lectives, convalidables per 2,3 ECTs (crèdits optatius o lliure configuració), l'estudiantat podrà adquirir eines fonamentals per analitzar, crear i avaluar continguts mediàtics, alhora que promoure el pensament crític, la participació ciutadana i l'ús ètic de les tecnologies digitals.

El programa està dissenyat per abordar cinc eixos temàtics principals , els docents dels quals són:

- Educomunicació, ciutadania digital i activisme, per Victòria Tur-Viñes (UA).

- Alfabetització mediàtica i digital, per Ingrid Zacipa-Infante (UA).

- Navegació crítica en mitjans digitals , per Raúl Rodríguez-Ferrándiz (UA).

- Producció creativa i ètica de continguts, per Jesús Segarra-Saavedra (UA), Arantxa
Biscaí-Verdú (UNIR) i Nadia Alonso-López (UPV).

- Avaluació crítica de l'ecosistema mediàtic , per Cande Sánchez-Olmos (UA) i Jesús
Mula-Grau (Diari Informació i UMH).

L'equip docent, interdisciplinari i interuniversitari, està conformat per professorat de la Universitat d'Alacant i d'altres institucions nacionals de referència, com ara la Universitat Politècnica de València, la Universitat Miguel Hernández i la Universitat Internacional de La Rioja, així com professionals del sector mediàtic, cosa que permet oferir una experiència formativa rigorosa, actualitzada i amb projecció professional.

En un context de transformació tecnològica i saturació informativa, aquest curs posa l'accent en la necessitat d'educar des de la diversitat, l'equitat i la inclusió (DEI), i forma persones capaços de dissenyar estratègies responsables i adaptades als nous mitjans.