La XIII Setmana de la Ciència presenta un complet programa amb xerrades divulgatives, activitats de ciència divertida, tallers i la ruta teatralitat "Entre Salinas i Viñas"

La XIII Setmana de la Ciència, activitat divulgativa organitzada per l'Associació Cultural Ars Creatio i la UMH en col·laboració amb el CEFIRE i l'Ajuntament de Torrevella a través de l'Institut Municipal Joaquín Chapaprieta, presenta un complet programa per al públic de totes les edats amb xerrades divulgatives, activitats de ciència divertida, tallers i la ruta teatralitzada “Entre salines i vinyes” es podran gaudir en aquesta XIII edició de la “Setmana de la Ciència”.
02.11.2021
ars

1) Xerrades de divulgació científica : quatre xerrades durant el mes de novembre a les 19:00 hores, al Centre Cultural Verge del Carme dirigides a públic general, a joves i adults i, en especial, a alumnat i professorat en general.

-Dilluns 8 de novembre: " El melanoma i la seva metàstasi cerebral, claus per a la seva prevenció ", per Berta López Sánchez-Laorden, científica titular del CSIC a l'Institut de Neurociències d'Alacant.

-Dimarts 9 de novembre: “ El model del peix zebra en ciència i educació ”, per María Luisa Cayuela, científica de l'Institut Murcià de Recerca Biomèdica (IMIB).

-Dilluns 22 de novembre: “ Estratègies per al desenvolupament de productes carnis més saludables ”, per Juana Fernández López, catedràtica de Tecnologia dels Aliments al Centre de Recerca i Innovació Agroalimentari i Agroambiental (CIAGRO) de la UMH.

-Dimarts 23 de novembre: “ Millora genètica de varietats tradicionals de tomàquet ”, per Santiago García Martínez, professor titular de Genètica al CIAGRO de la UMH.

2) Activitats de Ciència Divertida , realitzades per personal del MUDIC el diumenge 14 de novembre, d'11:00 a 13:00 hores, al Centre Cultural Verge del Carme. Es realitzaran tres tallers per a joves des de 8 anys per fer de forma individual o en família:

-Taller de realitat augmentada i realitat virtual: En aquest taller s'introdueix, mitjançant l'ús d'activitats i aplicacions, què és la realitat augmentada, què és la realitat virtual i la diferència entre totes dues.

-Taller Lavoisier de reaccions químiques: És un taller ple de color, en què l'alumnat serà conscient i distingirà les reaccions químiques que ocorren a la seva vida quotidiana i les condicions que s'han de donar perquè es produeixin.

-Taller de màquines simples: Es realitzen experiments amb màquines senzilles com la palanca, l'engranatge, la corriola, o més complexes com a màquines de motor. Depenent del nivell dels alumnes en aquest taller aprenen des de conceptes senzills com el d'equilibri, fins a conceptes més complexos com velocitat lineal, velocitat angular, freqüència, força i treball mecànic, que permetran entendre visualment molts dels exercicis de matèries relacionades amb la física .

Cada família o persona disposarà d'un kit individual amb els materials necessaris per fer els experiments. Enllaç per a inscripció: https://forms.gle/RzqgqtSyKAbFyvuGA

3) Ruta teatralitzada i tast “Entre salines i vinyes” . El dissabte 20 de novembre al Parc Natural de les Llacunes de La Mata i Torrevella. Per aprendre la ciència de les salines i la seva història. S'avisarà properament de la forma d'inscripció.

4) Tallers "Aprèn amb Danio". A dos IES de la ciutat de Torrevella es realitzaran dos tallers de l'empresa “Aprèn amb Dani” dirigida per la veterinària María Jesús Molina Cimadevila, que realitza tallers formatius per a centres educatius prenent el peix zebra com a base perquè és molt utilitzat en investigació científica.

Els tallers són:

-Taller “Dani a secundària”, en què es realitza l'observació directa del desenvolupament embrionari del peix zebra ( Danio rerio ), des de l'ou fins que surten els peixets nedant.

-Taller “Alcohol i adolescència”, en què es comproven els efectes de l'alcohol al cervell d'un adolescent.

Els tallers es faran durant el mes de novembre per als alumnes de tercer de l'ESO dels IES Mare Nostrum (setmana del 22 novembre) i Las Llacunes (setmana del 29 novembre). A més, s'ha ofert a la Regidoria d'Educació per exportar-lo a tots els centres de Torrevella que vulguin fer aquests tallers aquest any acadèmic.