Emotiu i espectacular concert homenatge al general de Brigada Músic Francisco Grau Vegara, al Teatre Monumental de Madrid

El concert, que va omplir el pati de butaques del Teatre Monumental, va ser presidit per la Reina d'Espanya Doña Sofía, a qui unia una gran amistat amb Francisco Grau Vegara, mort el 2019
23.11.2021
Francisco Grau Vegara
L'alcalde de Torrevella ha destacat la figura de Francisco Grau com un dels referents a l'evolució del Certamen Internacional d'Havaneres i Polifonia, havent estat 30 anys president del seu jurat. Per Eduardo Dolón "avui els que hem pogut gaudir d'aquest espectacular concert a Madrid hem sentit el torrevellensisme en vena"

Emotiu i espectacular concert celebrat ahir a la tarda dimarts, 23 de novembre, en homenatge al general de Brigada Músic Francisco Grau Vegara, al Teatre Monumental de Madrid. L'acte va estar presidit per la Reina d'Espanya Doña Sofía, a qui unia una gran amistat amb Grau Vegara, i que va estar acompanyada per la seva vídua, Gloria Ramírez Huete, i pel Cap de l'Estat Major de la Defensa (JEMAD), Teodor López Calderón.

L'alcalde de Torrevella, Eduardo Dolón, la vicealcaldessa i regidor de Turisme, Rosario Martínez, l'edil de Cultura, Antonio Quesada, i la regidora de Festes, Concha Sala, han assistit a aquest concert homenatge en què han estat presents fins a 70 veus de destacats cors de Torrevella que han cantat amb l'emoció del record al gran mestre Francisco Grau Vegara, que els va dirigir especialment als concerts de “Primavera a Palau” al costat de la Unitat de Música de la Guàrdia Reial i que va ser durant 30 anys ( 1989-2018) president del jurat del Certamen Internacional d'Havaneres i Polifonia de Torrevella. A més, Grau Vegara ha estat Escut d'Or del Certamen el 2004 i Premi Diego Ramírez Pastor aquell mateix any.

Eduardo Dolón ha qualificat aquest dia d'històric per a Torrevella, per la importància del mateix i per l'assistència de la Reina d'Espanya i de nombroses autoritats militars i civils. L'alcalde ha destacat la figura de Francisco Grau com un dels referents a l'evolució del Certamen Internacional d'Havaneres i Polifonia de Torrevella, havent estat 30 anys president del seu jurat. Per Eduardo Dolón "avui els que hem pogut gaudir d'aquest espectacular concert a Madrid hem sentit el torrevellensisme en vena".

Al concert, que ha comptat amb dues parts ben diferenciades, han participat a la primera una unitat de música conjunta de l'Agrupació d'Infanteria de Marina de Madrid (AGRUMAD), de la Guàrdia Civil, del Comandament Aeri General i del Regiment Immemorial del Rei núm. 1. Ja, a la segona part, han actuat la Unitat de Música de la Guàrdia Reial, que dirigeix el torrevellenc Armando Bernabéu Andreu, i els coralistes dels diferents cors de Torrevella.

En aquest concert homenatge a Francisco Grau Vegara han intervingut fins a 70 components de la Massa Coral “José Hódar”, creada el 1955 per prendre part del primer Certamen d'Havaneres de Torrevella; també de la Coral Torrevejense Franco Vallejos, i es van unir integrants de l'Agrupació Coral Manuel Barberá, Cor i Orquestra Mestre Ricardo Lafuente i l'Orfeó de Torrevella, creat l'any 2007.

Com a nota anecdòtica i fora del protocol del concert, ha destacat les paraules que ha dirigit al públic el seu fill Francis, que en nom de la família ha agraït la gran expectació que ha tingut l'esdeveniment, especialment a l'assistència de Doña Sofía, les autoritats civils i militars i als músics i cors de Torrevella que han assistit exclusivament per participar-hi.

Francisco Grau Vegara, nascut a Bigastre, inicia amb el mestre Massotti els estudis superiors en les matèries de Composició, Direcció d'Orquestra, Direcció de Cors, Pedagogia musical i Musicologia, disciplines en què està graduat com a Professor Superior, amb les màximes qualificacions.

Per selecció de mèrits, del 1988 al 2008 va ser director titular de la Unitat de Música de la Guàrdia Reial, dirigint concerts a les més importants capitals europees, aconseguint el trofeu internacional Liderman 1993 al millor director musical. Des de la creació va ser director de l'Acadèmia Militar de Música, on va impartir les disciplines de Direcció i Orquestració, fins a l'any 2001.

En aquest homenatge cal destacar el seu amor a Torrevella, amb la denominada Nit d'Havaneres de la partitura Nits alacantines. La melodia de l'arxiconeguda havanera Torrevieja, del mestre Ricardo Lafuente Aguado, és el vehicle conductor de tot el moviment musical.

En la interpretació de la cançó patriòtica “Madrilenys” han participat els representants dels cors de Torrevella Massa Coral “José Hódar”, Coral Torrevellenc “Francisco Vallejos”, Coral “Manuel Barberá”, i Cor “Mestre Ricardo Lafuente” i Orfeó de Torrevella .

El final del concert ha comptat amb dos tipus d'homenatge: el primer íntim, els sons del toc d'Oració Militar, amb la tristesa per la pèrdua dels milers de soldats que van donar la vida per Espanya; i el segon és una llum d'esperança per lloar les meravelles que té el nostre país a través de la cançó creada pel mestre torrevellenc Ricardo Lafuente, “Sóc espanyol”.

Com sempre en aquests grans concerts, hi ha hagut bisos. En concret, una obra dedicada al seu fill Francis, titulada “Per l'honor d'Espanya”, i per finalitzar la Unitat de Música de la Guàrdia Reial acompanyada per les veus torrevellines ha interpretat la coneguda marxa militar “Las Corsarias”.