El Paratge Natural Municipal Molino de l'Aigua avança en la recuperació dels sainars i enfilars costaners

Els savinars i ginebrals costaners són un bosc obert catalogat com a hàbitat d'interès comunitari que va desaparèixer de les dunes costaneres d'Alacant i que està sent recuperada
26.01.2022
Paraje
L'Associació de Naturalistes del Sud-est (ANSE), amb el suport de NaturGreen i sota la direcció de la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Torrevella, que dirigeix Antonio Vidal, avança en la recuperació de les formacions vegetals del Paratge Natural Municipal Molino del Aigua a La Mata. Durant la campanya del 2022 està prevista la implantació de 500 plançons d'espècies dunars per tal de millorar la coberta vegetal i recuperar espècies amenaçades o que van arribar a extingir-se a la província d'Alacant.

Aquest any 2022 s'han reforçat els treballs de recuperació dels savinars i ginebrals costaners, un bosc obert adaptat a les dures condicions de les dunes i que està considerat hàbitat d'interès comunitari per la Unió Europea. L'objectiu de l'actuació és reforçar la recuperació dels boscos dunars, una formació pràcticament desapareguda però de la qual hi ha referències a l'Edat Mitjana ia l'Edat Moderna. De fet, tant el ginebre com la savina es trobaven extingits al sud de la província d'Alacant, quedant alguns exemplars del primer al nord de la província (entorn de Benidorm, Xàbia, Cap de la Nao) així com a la devesa de El Saler, mentre que els escassos exemplars de savina de les dunes van quedar relegats al Parc Regional de les Salines i Arenals de Sant Pere del Pinatar (Múrcia). També s'han introduït exemplars de llentiscle ( Pistacia lentiscus ), arbust que assoleix grans dimensions i que dóna nom a “La Mata”. Les plantacions han estat dotades de reg localitzat que serà retirat un cop els arbres es trobin assentats.

La iniciativa continua amb els treballs de diversificació de vegetació dunar iniciats el 2016 i que han permès recuperar diverses espècies com la cotonosa ( Otanthus maritimus ), la campaneta de les dunes ( Calystegia soldanella ), la lletrera marítima ( Euphorbia paralias ) i la pastanaga marítima ( Echinophora spinosa ). A més, dels ja esmentats ginebres costaners ( Juniperus macrocarpa ) i les savines de la dunes ( Juniperus turbinata ).

Les intervencions compten amb el suport de l'empresa NaturGreen a través de la iniciativa “reforestació local” i compten amb la direcció de la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Torrevieja.

Més informació: Jorge Sánchez (ANSE) 646 011 469 Pedro López (617 413 325)

Fotos: https://we.tl/t-LfCRsjiOur

El Paratge Natural Municipal Molí de l'Aigua, amb més de 17 hectàrees de superfície, forma part de la Xarxa d'Espais Naturals Protegits de la Comunitat Valenciana. El valuós del lloc no només rau en les meravelloses dunes que el recorren, o les espècies de flora que s'hi desenvolupen, sinó també per formar part del corredor litoral que enllaça importants zones humides, com són les Salines de Santa Pola i les Llacunes de Torrevella i La Mata, i ser nexe d'unió amb els fons marins protegits per la Unió Europea.

Les rigoroses condicions del lloc no són obstacle per poder observar interessants espècies d'insectes, mol·luscs i rèptils tan escassos com l'eslliçó ibèric o la culebreta cega. Les aus també estan molt ben representades, amb bisbites, cogujadas, caderneres, verderols i gran quantitat de limícoles, que busquen el seu aliment a la vora del mar, especialment durant el període hivernal; el cada vegada més escàs corriol patinegre sol nidificar en aquest lloc. També es poden trobar al Paratge Natural Municipal Molí de l'Aigua eriçons comuns, esquirols, conills i diverses espècies de ratpenats.