El projecte del port de Torrevieja, amb un pressupost superior a 19 milions d'euros, regenerarà la zona pesquera i unirà la ciutat amb el port

El Teatre Municipal ha acollit avui al matí la presentació del projecte de la nova zona i centre d'oci 'Puerto de Torrevieja', que ha comptat amb la participació de l'alcalde de Torrevieja, Eduardo Dolón; el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España; la Directora General de Ports, Aeroports i Costes, Mª Luisa Martínez, i el president de la mercantil Empreses del Sol, Enrique Riquelme.
29.01.2022
PUERTO
El projecte compta amb un pressupost d‟execució global de més de 19 milions d‟euros, dels quals 10´5 milions són d‟inversió privada, mentre que la resta, més de 8 milions procedeixen de l‟Ajuntament de Torrevella.

Un projecte que convertirà el recinte portuari en un nou espai públic, comercial i de lleure que connectarà la ciutat amb el port a través d'una passejada elevada oferint a la població, visitants i turistes uns miradors d'excepció per gaudir del paisatge marítim que ofereix la ciutat.

L'actuació es realitzarà en una gran franja de terreny pertanyent a Ports de la Generalitat Valenciana i pretén acabar amb la barrera on actualment s'ha convertit entre la ciutat i el mar, l'ús del qual s'ha reduït a zona de pas i aparcament de vehicles per a les dotacions confrontants ubicades al moll.

Aquesta superfície concessional que executarà la mercantil Empresas del Sol, reurbanitzarà un espai de 40.800 m2, generant un motor econòmic d'importantíssima rellevància no només local, sinó comarcal, provincial i autonòmica. Amb una superfície d'ocupació propera als 18.000 metres quadrats, el nou centre d'oci comptarà amb sis edificis construïts en dues plantes, cadascun i una planta baixa destinada a aparcament subterrani per a un total de 600 vehicles. Les edificacions tenen miradors i petits espais públics de reunió, amb una planta baixa diàfana, dotada amb alguns petits locals comercials i de restauració, alliberant així l'espai públic per al passeig i gaudi de la població.

L'accés es planteja mitjançant dues grans rampes que arrenquen, una des de la zona est del port, generant un conjunt de recorreguts de vianants elevats al costat del preexistent passeig del Dique de Levante i una altra des de la zona oest del port, propera al Passeig Vistalegre.

Els usos principals de la zona d'oci, plantejada a la primera planta, són cinema, bolera i recreatius. Activitats adreçades a tota mena de persones per al gaudi grupal, amb amics o família.

ACTUACIÓ MUNICIPAL EN 49.000 METRES QUADRATS

L'alcalde de Torrevella va destacar en la seva intervenció que gràcies al treball conjunt de dues administracions públiques -Generalitat Valenciana i Ajuntament de Torrevella- s'han pogut concretar les necessitats de renovació de l'espai del port i unir forces a favor d'un interès comú.

Però, a més, s'ha dut a terme d'una manera exemplar, amb un projecte de col·laboració publicoprivada que, mitjançant una concessió administrativa, permetrà la implantació d'una zona d'oci a l'epicentre de la ciutat de Torrevella.

Eduardo Dolón va indicar que l'Ajuntament de Torrevieja també serà part activa a la reurbanització de l'espai portuari. Així, amb una inversió inicialment prevista de més de 8 milions d'euros, es reurbanitzarà la resta de la zona del port, des de la façana dels edificis existents actuals, fins al nou vial que s'executarà pel centre del port i que substituirà l'actual existent. D'aquesta manera, es guanyarà per a l'espai públic i gaudi del ciutadà d'una esplanada contínua, sense trànsit entremig, de 49.000 m2.

Aquest espai està caracteritzat per una zona de vianants polivalent que permetrà que la fira tradicional es pugui integrar perfectament a l'espai previst. Amb una fesomia renovada, respectant les masses d'arbratge existents al Passeig de la Llibertat, i, fins i tot, ampliant aquestes zones verdes. Complementant-ho tot amb un carril bici que posi en valor l'aposta pels modes alternatius de mobilitat.

Així mateix, aquesta esplanada permetrà albergar altres esdeveniments eventuals ja coneguts com la nostra Fira de Maig -reconeguda d'interès turístic autonòmic-, o qualsevol altre esdeveniment com a concerts a l'aire lliure, fires d'exposicions, etc.

A més, el vial existent de l'Avinguda de la Llibertat desapareix, convertint tot aquest espai en una plataforma d'ús de vianants -amb incidència de l'habilitació d'algun espai per a vehicles de servei i emergències- on s'ubicaran les parades dels mercaders (conegut popularment com “els hippies”), amb una imatge totalment renovada i moderna.

Tot el trànsit de l'Avinguda de la Llibertat serà dirigit tant pel vial central del port, com una nova connexió amb el carrer Rambla Juan Mateo, l'enllaç del qual s'articularà mitjançant una rotonda que s'ubicarà a l'entrada del port. Per poder delimitar aquest espai, s'ha optat per una solució que contemplés la demolició dels actuals edificis de Capitania i instal·lacions de Ports de la Generalitat, mantenint únicament l'edifici central de Duanes.

Al mateix emplaçament es va ubicar el nou intercanviador de transport públic, en una clara aposta per potenciar la mobilitat sostenible.

Cal destacar que els museus flotants s'ubicaran al penya-segat del moll davant dels nous edificis, per completar i emplenar l'oferta d'oci i cultural.

Finalment, l'actuació de l'Ajuntament de Torrevella es completa amb la renovació del Passeig elevat sobre el Dic de Llevant, que quedarà unit al passeig que es genera a l'espai concessional, davant d'on s'ubiqui la nova llotja pesquera, que constarà d'un edifici de 1.800 m2 de planta i 7.200 m2 d'esplanada per a usos propis de la llotja.