Comença el curs online "Formació, intervenció i prevenció de la violència de gènere des del disseny de projectes culturals"

El curs tindrà una durada de 25 hores i es troba englobat a la Programació d'Hivern de la Universitat Miguel Hernández d'Elx
01.02.2022
Curso igualdad UMH 2022
L'Ajuntament de Torrevieja col·labora amb la Universitat Miguel Hernández (UMH) a la seva Programació d'Hivern per a la realització del curs en matèria de prevenció de la violència de gènere “Formació, intervenció i prevenció de la violència de gènere des del disseny de projectes culturals” , el qual té una durada de 25 hores i que començarà avui, 1 de febrer, fins al proper 1 de març de 2022.

Atenent a la iconografia i rols de gènere de productes culturals al nostre segle es pot advertir la perpetuació de certs rols de gènere en infinitat de productes i àmbits culturals, tant per a persones adultes com per a menors. Aquest condicionament genera estereotips discriminatoris o sexistes que es converteixen en barreres invisibles perquè les dones iniciïn una carrera professional en el sector cultural creatiu i/o puguin desenvolupar-s'hi.

Reflexionar sobre els estereotips existents és fonamental en l'àmbit artístic i altres professions del sector cultural per evitar que les relacions tradicionals de poder entre homes i dones se segueixin normalitzant, s'acceptin i es difonguin a través de les diferents expressions artístiques, perpetuant les desigualtats .

Així doncs, la perspectiva de gènere implica una manera de mirar el món, la nostra feina i maneres de relacionar-nos. Per això, hem d'integrar de manera conscient i intencionada la perspectiva de gènere en tots els processos del projecte cultural, conscients de la necessitat d'avançar i enfortir la incorporació de l'enfocament de gènere al treball quotidià a l'àmbit cultural.

La transversalitat implica a tots els nivells de la producció cultural, la transmissió de continguts sense biaix de gènere i la formació és essencial per a l'èxit d'un canvi en profunditat de les actituds sexistes que provoquen la discriminació i la violència contra les dones.

Si es pretén millorar l'eficàcia i la qualitat dels projectes, els programes i els recursos culturals, l'aplicació d'una perspectiva de gènere és un dels seus instruments necessaris i, en aquest sentit, el paper dels gestors i gestores culturals, així com de creadores i creadors és fonamental en la configuració d'un nou relat social que inclogui la diversitat de veus que hi ha a la nostra societat.