L'equip tècnic de la Direcció Territorial de Cultura i Patrimoni visita les Eres de la Sal

Els tècnics han subratllat la importància dels valors del recinte i dels estudis en marxa, assenyalant que s'està seguint el camí correcte que ha de marcar la definició de les intervencions d'un projecte tan especial per a la ciutat, el Museu del Mar i la Sal, que està cridat a ser un referent cultural a nivell nacional i internacional
28.02.2022
ERAS
Els treballs han permès descobrir els paviments originals existents a les Eres, compostos per lloses de roca d'una magnífica embranzida

). El conjunt monumental de les Eres de la Sal va rebre ahir al matí la visita de l'equip tècnic de la Direcció Territorial de Cultura i Patrimoni de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana a Alacant, integrat per José Antonio López Mira , Cap del Servei; José Luis Simón García, Tècnic Arqueòleg; Rosario Berjón Ayuso, Arquitecta, i Luis Pablo Martínez Sanmartín, Inspector de Patrimoni Moble.

Acompanyats pel regidor de Cultura de l'Ajuntament de Torrevieja, Antonio Quesada, i pel director general d'Urbanisme, Projectes i Infraestructures i Serveis Bàsics, Víctor Costa; l'arqueòleg encarregat dels treballs d'excavació a les Eres de la Sal, José Ramón Ortega Pérez, amb el coordinador general del projecte, Vicent Esteban Chapapría, han conegut de primera mà els treballs que s'estan desenvolupant aquests últims mesos.

En primer lloc, lequip tècnic de la Direcció Territorial ha pogut valorar els resultats de les excavacions que a les Eres shan executat des del mes doctubre. Han destacat que amb aquests treballs s'ha conegut en profunditat el conjunt monumental i se senten les bases, juntament amb els altres estudis empresos, per definir les intervencions per a la posada en marxa del projecte del Museu del Mar i de la Sal. Els treballs han permès descobrir els paviments originals existents a les Eres, compostos per lloses de roca d'una magnífica embranzida.

També han rebut explicacions en relació als procediments constructius històrics que es van utilitzar per posar en marxa aquest conjunt monumental, que té un valor identitari especial per a Torrevella i un extraordinari valor patrimonial històric i social.

Torrevella ha estat lligada des del seu origen a la sal i al mar. Les Eres de la Sal, les instal·lacions històriques d'emmagatzematge i càrrega de sal, es van començar a construir a l'última cambra del segle XVIII. El conjunt està situat al bell mig del centre urbà de Torrevieja i conforma una obra d'enginyeria portuària i d'arquitectura singular que va estar funcionant fins al 1958. Pot considerar-se associat als orígens de la ciutat i amb un paper avui molt rellevant en el pla cultural en celebrar-se a ell nombrosos actes culturals, com el Certamen Internacional d'Havaneres i Polifonia. Han tingut ocasió igualment de visitar també els treballs en curs a l'antiga Fàbrica de Gel, recentment adquirida per l'Ajuntament de Torrevieja, que s'integrarà al projecte del conjunt.

Els tècnics de la Direcció Territorial han subratllat la importància dels valors del recinte i dels estudis en marxa, assenyalant que s'està seguint el camí correcte que ha de marcar la definició de les intervencions d'un projecte tan especial per a la ciutat, el Museu del Mar i de la Sal, que està cridat a ser un referent cultural a nivell nacional i internacional.