Ars Creatio i el MUDIC presenten una àmplia oferta d'activitats al voltant de la nit mediterrània de les investigadores

15.09.2022
met
Del 16 de setembre a l'1 d'octubre, en el marc del projecte europeu MEDNIGHT vinculat a la celebració del 30 de setembre, dia oficial de l'European Researchers' Night, ARS CREATIO i el MUDIC ofereix visites guiades, tallers científics, xerrades, l'espectacle de Barber's Science i un homenatge a esportistes d'elit torrevellencs

La coordinadora de les activitats del MEDNIGHT a Torrevella i directiva d'Ars Creatio i investigadora de la UMH, María Luisa Molina, Carlos Sánchez en representació del Museu Didàctic Interactiu de Ciències del Baix Segura (MUDIC), Ricardo Recuero, regidor d'Educació, i Diana Box, regidor d'Esports de l'Ajuntament de Torrevella, han presentat les activitats i la programació per a aquest any 2022.

El divendres 30 de setembre se celebra, MEDNIGHT, acció conjunta amb la Ciència com a bandera comuna i en què participen Universitats, centres de divulgació i centres de recerca de Grècia, Xipre, la Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia. MEDNIGHT se celebra en el marc de la Nit Europea dels Investigadors (European Researchers' Night), un projecte de divulgació científica promogut i finançat per la Comissió Europea com a part de les accions Marie Sklodowska-Curie del programa Horitzó 2020.

Per això, Ars Creatio, amb la col·laboració del MUDIC i l'Ajuntament de Torrevella, ha dissenyat 9 activitats agrupades en 3 esdeveniments que es duran a terme des del divendres 16 de setembre i fins a l'1 d'octubre a Torrevella. A les activitats participa personal del MUDIC i personal investigador dels centres i àrees de coneixement de la UMH.

Activitats a Torrevella

  1. El XIV Cicle de conferències Torrevella i el Mar. Es realitza durant dos dies incloent un homenatge a 4 esportistes d'elit torrevellins relacionats amb el mar. Aquesta activitat ha estat organitzada en coordinació amb la Regidoria dEsports.

-Divendres 16 a les 20h al CCVC: Homenatge a esportistes d'elit torrevellencs i xerrada “Les Ciències de l'Esport”, per Diego Pastor Campos, Prof. Titular de la UMH. A la xerrada es parlarà de les virtuts de l'esport en la memòria i la salut de les persones, així com de la física de l'esport per millorar el rendiment esportiu. Tot seguit, esportistes d'elit torrevellencs relacionats amb el mar comptaran breument la seva experiència, com Jesús Rogel i Ascensión Roca, a Vela; Ander Martín i Adriana Castro, a Rem. Entrada lliure.

-Dijous 22 a les 20h al CCVC: Xerrada “Sediments de ports marins com a substrat de fruiters”, per Pilar Legua Múrcia, Prof. Titular de la UMH. És un projecte finançat per la UE amb més d'1,7 milions d'euros en què aconsegueixen aprofitar els sediments molestos i ineficients que habitualment es draguen del llit marí dels ports espanyols i europeus per al seu ús com a substrat natural i ecològic en el creixement de cítrics i la resta d'arbres fruiters de l'agricultura i les plantes ornamentals. En aquest projecte hi participa la Universitat Miguel Hernández, instituts tecnològics i empreses d'Espanya i Itàlia. Entrada lliure.

  1. Visites guiades i tallers de ciència al Museu d'Història Natural. Aquestes activitats es realitzaran per personal del MUDIC i ha estat organitzada en coordinació amb la Regidoria dEducació.

Es realitzaran un total de 6 sessions, 3 sessions per a grups escolars i 3 sessions per a públic general. Les sessions consisteixen en la visita guiada al Museu d´Història Natural i, després d´un descans, la realització d´un taller de ciència. Pels grups escolars s'ofereixen des de la regidoria d'educació pels dies V23, J29 i V30 de setembre de 10h a 13h. I les sessions per a públic general seran els dies S24 de set i S1 d'oct de 10h a 13h, i el V30 de set de 18h a 21h. Els tallers seran “Cuidem els nostres mars”, “Les artèmies i la sal” i “Corretons patinegres. Un tresor alat”, i es podran inscriure des de ja a través del codi QR del cartell.

3) Concert Barber's Science, com a acte de cloenda de la MEDNIGHT a Torrevella. Barber's Science són 4 científics d'entre 24 i 38 anys que realitzen un espectacle on barregen humor, música i ciència de manera magistral. El 2021 van participar a Got Talent on van aconseguir passada d'or. Dissabte, 1 d'octubre, al Palau de la Música a les 20h. Entrada lliure.

A més, el projecte MEDNIGHT ofereix altres activitats als centres educatius de tot Espanya que poden fer durant tot aquest curs acadèmic i l'inici del curs següent. Les activitats són: “Tornada a l'escola de les investigadores”, “Exposició Rostres Mediterranis”, “Documental Mednight: Els ports de la ciència”, i “Els contes de la Mednight”. La informació i els enllaços d'inscripció a aquestes quatre activitats es troben a la web: https://mednight.eu/investigadoras-en-las-escuelas/?lang=es .