Torna a nidificar el corriol patinej a la platja de La Mata

16.09.2022
chorlitejo

El regidor de Medi Ambient i Platges de l'Ajuntament de Torrevella, Antonio Vidal, informa que per tercer any consecutiu, els corriols patinegres han tornat a nidificar amb èxit a la platja de la Mata. Durant la present la temporada de cria de 2022, un total de 3 parelles de corriols patinegres (Charadrius alexandrinus) han niat al front dunar del Paratge Natural Municipal “Molí de l'Aigua”, situat a la platja de La Mata de Torrevella, havent estat 8 el nombre total de cries que han tirat endavant, fet que suposa una gran notícia a nivell ambiental a nivell local, autonòmic i nacional.

Aquest important lloc va ser declarat Paratge Natural Municipal l'any 2006. Les seves 17 hectàrees contenen les darreres dunes que es conserven a Torrevella. L'ordenació de l'ús públic del mateix i la sèrie de mesures i actuacions dutes a terme també aquest any en pro de la conservació del corriol patinegre, com la instal·lació d'una segona tanca, amb cordes i pals de fusta, que abastava la zona de nidificació i cria de l'espècie, i els cartells informatius específics, han estat claus perquè els corriols patinegres hagin triat aquest espai natural per tornar a criar. El valor daquest fet té diversos components.

El primer, la situació de conservació en què es troben aquestes aus, són una de les espècies més amenaçades de la Comunitat Valenciana, i des del 2021 estan catalogades com a “En Perill” al Llibre Roig de les Aus d'Espanya. La població s'ha reduït més d'un 70% en els darrers 30 anys com a conseqüència de la pèrdua del seu hàbitat, associada a la urbanització del litoral llevantí. D'altra banda, les dunes del Paratge Natural Municipal Molí de l'Aigua són dunes periurbanes, envoltades d'habitatges, i que, juntament amb la zona de la platja de la Mata annexa a les mateixes, reben la visita d'un ampli nombre de persones durant l'època estival, període que coincideix amb l'època de cria dels corriols patinegres.

Els corriols patinegres només nidifiquen si consideren que un espai natural reuneix la suficient qualitat ambiental per establir-se i tirar endavant els seus pollastres. La tranquil·litat i la disponibilitat d'aliment que troben tant a les dunes com a la vora de la platja són fonamentals per a ells. Aquesta nova temporada de cria ens mostra que és possible compaginar l‟ús d‟aquests llocs per part de la ciutadania, amb la conservació de les espècies pròpies d‟aquests espais naturals, sempre que hi hagi, per part de les persones, respecte cap al‟ecosistema.

La implicació directa del personal de la Regidoria de Medi Ambient i Platges de l'Ajuntament de Torrevella, de l'equip voluntari del Projecte Chorlitejo Patinegro de Torrevella, així com la tasca crucial de l'equip de neteja platges, que a les zones protegides han realitzat acuradament el seu treball a mà, així com la col·laboració de la Unitat de Medi Ambient de la Policia Local de Torrevella, a més del respecte mostrat per gran part dels usuaris de la platja de La Mata i del Paratge Natural Municipal “Molino de l'Aigua”, han contribuït a aquest nou èxit dels corriols patinegres a Torrevella.

Tot i així, si comparem els registres actuals del 2022 amb els obtinguts en els 2 anys anteriors, es pot veure un descens en el nombre de parelles nidificants i de cries nascudes. És per això que cal seguir unint forces i prenent mesures com les ja realitzades, alhora que es potenciïn amb estratègies que tinguin com a objectiu informar i conscienciar la població, especialment la que fa ús de les zones properes a les àrees protegides, per així evidenciar la importància i la necessitat del bon ús i el respecte en aquests llocs alhora que se'n fomenti la conservació per part de tota la ciutadania i de les administracions corresponents.