Agamed col·labora en un projecte per avançar en l'economia circular i la sostenibilitat del cicle integral de l'aigua

El projecte total es valora en 500.000€ i es desenvoluparà sota la coordinació de l'empresa Enginyeria i Desenvolupaments Renovables, amb la participació d'AGAMED, Genia Bioenergy, i el Centre Valencià d'Estudis del Reg (CVER) de la Universitat Politècnica de València
05.12.2022
Agamed
La investigació, finançada per l'Agència Valenciana d'Innovació, se centra en les noves tecnologies que millorin el control dels llots procedents de depuració que es fan servir per a ús agrícola

L'Agència Valenciana d'Innovació, a través del programa de Projectes Estratègics en cooperació, ha concedit una ajuda, cofinançada a través de Fons FEDER, per donar suport al desenvolupament de noves tecnologies que afavoreixin la reutilització de llots procedents de depuració per a ús agrícola. El projecte, que afavorirà l'avenç en la sostenibilitat i l'economia circular, imprescindible en la gestió del cicle integral de l'aigua, es desenvoluparà sota la coordinació de l'empresa Enginyeria i Desenvolupaments Renovables, i col·laboren a més AGAMED, Genia Bioenergy, i el Centre Valencià de Estudis del Reg (CVER) de la Universitat Politècnica de València.

Fa anys que la companyia AGAMED reutilitza el 100% dels llots procedents de depuració per a la producció d'energia i el seu ús a l'agricultura. L'últim any, dels 9.023.918 kg de llots que es van produir a l'Estació Depuradora de Torrevella, el 73% es va destinar a aplicació agrícola.

El projecte total està valorat en 500.000€ a assumir entre les diferents entitats. En el cas dAGAMED, la subvenció suposarà 37.000€, el 40% del cost total que assumirà la companyia i que ascendeix a 93.000€. Durant els propers tres anys les entitats treballaran en la investigació d'una solució de pasteurització, que permeti eliminar els patògens per garantir que els materials orgànics reciclats siguin més segurs per utilitzar-los en l'agricultura i l'horticultura. A més, aquest procés permetrà millorar la qualitat dels terres.

Fins ara, la valorització agrícola es realitza de tres maneres diferents: mitjançant aplicació directa sobre els terrenys (la més comuna), després d'un procés de compostatge i després d'un procés d'assecatge tèrmic pel qual s'obté un material perfectament utilitzable com a adob orgànic en agricultura.

“L'escenari europeu actual, cada cop més exigent en la gestió de llots, sembla que endurirà les condicions d'aplicació agrícola dels llots de depuradora. Per això AGAMED busqui anar un pas endavant i hagi proposat aquest projecte per tal de continuar posicionant-se a l'avantguarda de la sostenibilitat i l'economia circular a través de noves solucions tecnològiques”, apunta Jorge Ballesta, director-gerent d'AGAMED.

La fi d'aquesta investigació és continuar avançant en la sostenibilitat del cicle integral de l'aigua a Torrevella i posar en comú els resultats obtinguts amb la Comunitat Europea per tal que puguin ser aplicats per altres municipis que apostin per la valorització de llots per a ús agrícola .