Donació de material arqueològic compost per sis àmfores, la destinació final de les quals serà la seva exposició permanent al Museu del Mar i de la Sal

02.03.2023
museo

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Torrevella, José Antonio Quesada, ha recepcionat avui la donació de material arqueològic compost per sis àmfores, la destinació final de les quals serà la seva exposició permanent al Museu del Mar i la Sal.

Les peces provenen de dues famílies torrevellines que han trobat les mateixes en sengles magatzems familiars, i posat la troballa immediatament en contacte amb la Regidoria de Cultura, han complert amb el que disposa la Llei 4/98 del Patrimoni Cultural Valencià, que estableix que les peces arqueològiques, com a objectes que integren el Patrimoni Històric, són béns de domini públic propietat de lAdministració.

Per tot això, el regidor de Cultura agraeix la responsabilitat en el compliment de l'article 65 d'aquesta llei, que obliga tota persona que trobi un objecte arqueològic a comunicar-ho a les autoritats tan aviat com es produeixi la troballa.

Les peces són les següents i s'han analitzat preliminarment com:

1 àmfora Bètica, datada del 50 al 125 dc (segle I)

1 àmfora Itàlica, datada del 125 al 25 ac

1 àmfora Púnica, datada del 500 al 250 ac

3 àmfores demmagatzematge, datades àmpliament del segle XVI al XIX.

La majoria, les àmfores trobades en aquesta zona eren oleícoles, utilitzades per al transport d'oli procedent de la zona bètica de la península i embarcades al Portus Ilicitanus per traslladar-les a Roma. Altres també eren utilitzades per al transport de vi i de salses de peix (garum) molt apreciades pels romans. Per la morfologia que presenten aquestes tres peces, es podria tractar d'àmfores dedicades a emmagatzemar i transportar algun d'aquests productes.

Cal destacar el singular fet en aquesta comarca marítima, que sovint els pescadors embolicades a les seves xarxes de pescar recollissin gran nombre d'àmfores i objectes ceràmics que passen a formar part del nostre patrimoni arqueològic, procedent segons carta arqueològica subaquàtica dels següents enclavaments : Cap Cervera, Punta del Salaret, Platja dels Bojos (Torrevieja), Badia – Port de Torrevella i Cala Ferrís.