Inaugurada l'exposició "3000 anys de cultura del vi Alacant"

L'exposició es mantindrà al passeig Vista Alegre fins al proper 8 de maig
08.03.2023
expo

L'alcalde de Torrevella, Eduardo Dolón, amb el regidor de Cultura, Antonio Quesada, el president de la Denominació d'Origen Vins d'Alacant, Eladio Martín, i el president de la Fundació Cajamar, José Juan Reus, ha inaugurat al Passeig Vista Alegre l'exposició itinerant exterior “3000 anys de cultura del vi Alacant”, organitzada pel Consell Regulador de la DOP Alacant juntament amb l'Ajuntament de Torrevella i on es recrea tota la vasta tradició vitícola de la zona mitjançant il·lustracions contemporànies.

La història està explicada per tres il·lustradors importants nascuts a Alacant: Erre Gálvez, natural d'Elda; Miguel Calatayud, un dels emblemàtics il·lustradors espanyols i Paula Alenda, cadascun amb el seu personal estil i tècnica.

La DOP Alacant és una de les més antigues del món. La marca Alacant per a vins elaborats en aquesta zona ja es coneixia des de temps antics sempre associada a una qualitat i estil determinat. Això fa que la denominació tingui 90 anys de reconeixement.

La constatació de l'existència de vinya i cellers ens remunta a milers d'anys. I amb ells la fixació d'una cultura associada a aquest cultiu que, juntament amb l'oliverar i l'ametller, suposa la base d'una dieta mediterrània original i avui protegida també.

Àmfores, vaixells, exportació, cultura popular, gremis, burgesia, reconeixements… La tradició del vi alacantí està jalonada d'aquests suggeridors temes i fites importants a tota hora.

Amb ells avui aquesta cultura és gent, poble, comarques, valls. És monastrell, moscatell, Mediterrani, Vinalopó o Aitana. I un paisatge a protegir. Un cultiu sostenible especialment sensible. I un plaer a degustar amb la rica i diversa gastronomia alacantina.

Avui, tres generacions d'il·lustradors, amb estils i tècniques diferents, recreen aquest món suggerent i augmenten el patrimoni històric de fa més de 3.000 anys d'història del vi Alacant.

Unes 10.200 hectàrees de vinya, uns 2.200 viticultors i prop de 45 cellers formen avui la Denominació d'Origen Alacant.

Repartides a 7 còmiques productores, que inclouen paisatges protegits pel govern autonòmic, i uns 7 parcs naturals. La vinya conviu amb l'ametller i l'oliverar o amb altres fruiters, per això el paisatge és tan diferent de l'imaginari del vi en altres països. Les torres dels castells conviuen amb les muntanyes a prop del mar que marca la influència de tots els vins.

Els sòls són secs, calcaris i pobres, però donen com a resultat unes vinyes capaces d'aguantar sequeres o temperatures extremes a l'hivern i l'estiu. Tots uns supervivents. Els Vins Alacant DOP resulten així doncs diferents, expressius, fruiters, suggestius. Des de la força d'una monastrell influenciada pel mar; la suavitat duna moscatell lleugera, aromàtica; la tradició de vins dolços o la puresa d'un Fondillón únic.

L'exposició “3000 anys de cultura del vi Alacant” estarà al Passeig Vista Alegre fins al 8 de maig.