La Regidoria de Medi Ambient instal·la un nou abalisat per salvaguardar la nidificació del corriol patinegre a la platja de La Mata

Com que el corriol patinegre posa el niu directament sobre la sorra de la platja, i que per la seva mida i colors apagats és una au complicada de detectar, és molt important no travessar la zona fitada temporalment, i fins i tot intentar separar-se el màxim possible quan es passeja o pren el sol
10.03.2023
medio ambiente
El 2022, per tercer any consecutiu, els corriols patinegres van tornar a nidificar amb èxit a la platja de La Mata, aconseguint que un total de 3 parelles nidessin, havent estat 8 el nombre total de cries que van tirar endavant

La Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Torrevella ha tornat a preses les mesures de protecció que ja es van adoptar en els darrers dos anys, per tractar de compatibilitzar l'ús de les platges amb la nidificació del corriol patinegre ( Charadrius alexandrinus ) al Paratge Natural Municipal "Molí de l'Aigua" (platja de la Mata). Unes mesures que es duen a terme en col·laboració amb el Servei de Vida Silvestre de la Conselleria dAgricultura i el Servei Provincial de Costes.

D'aquesta manera, operaris de la Regidoria de Medi Ambient han establert a la platja de la Mata un nou abalisat addicional de més de 400 metres lineals que es retirarà un cop finalitzi el període principal de cria de l'espècie. Com que el corriol patinegre posa el niu directament sobre la sorra, i que per la seva mida i colors apagats és una au complicada de detectar, és molt important no travessar la zona fitada temporalment, i fins i tot intentar separar-se el màxim possible quan es passeja o pren el sol.

Des de la Regidoria de Medi Ambient s'ha incidit novament que una de les principals amenaces per al corriol patinegre són els gossos solts, per això fa una crida a tota la ciutadania, en el sentit que, encara que no haurien d'acudir amb les seves mascotes al tram de platja que coincideix amb el Molí de l'Aigua, portin les seves mascotes lligades per evitar que en els seus jocs persegueixin els corriols i puguin malmetre algun niu o danyar les indefenses cries. Així mateix, el servei de neteja de platges també està implicat en aquesta campanya de protecció del corriol patinegre.

El regidor de Medi Ambient i Platges de l'Ajuntament de Torrevella, Antonio Vidal, informa que l'any passat, i per tercer any consecutiu, els corriols patinegres van tornar a nidificar amb èxit a la platja de La Mata el 2022, aconseguint que un total de 3 parelles anidaran al front dunar del Paratge Natural Municipal “Molí de l'Aigua”, situat a la platja de la Mata de Torrevella, havent estat 8 el nombre total de cries que van tirar endavant, fet que suposa una gran notícia a nivell ambiental a nivell local , autonòmic i nacional.

El corriol patinegre és una petita au pròpia de llacunes costaneres i platges amb sistemes dunars, que es troba en perill pel fort retrocés que han experimentat les seves poblacions durant les últimes dècades. A la normativa oficial de protecció d'espècies de la Conselleria de Medi Ambient està catalogat com a "vulnerable", tot i que la Societat Espanyola d'Ornitologia, en la seva última edició del Llibre Roig d'Aus va elevar la categoria d'amenaça a espècie "EN PERILL".

La platja de La Mata, tant per albergar un espai protegit al seu tram central com és el Molí de l'Aigua, com per estar en possessió del distintiu bandera blava, ha de disposar de programes actius de conservació de la biodiversitat.

www.torrevieja.es/chorlitejoPatinegro