La Regidoria d'Educació programa activitats a les aules per a la cura i la protecció del Chorlitejo Patinegro

27.03.2023
chorlito

El regidor d'Educació de l'Ajuntament de Torrevella, Ricardo Recuero, acompanyat del regidor de Medi Ambient, Antonio Vidal, la biòloga Estefania Alonso i la gerent adjunta d'Agamed, Gemma Cruz, han donat a conèixer en roda de premsa les activitats que s'estan portant a terme a 8 col·legis de la localitat, en concret a les aules de 3r de primària, per donar a conèixer el Chorlitejo Patinegro. Es tracta d'un projecte amb què a través d'exposicions fotogràfiques i activitats dinàmiques, apropen els infants a aquestes petites aus i en poden conèixer l'hàbitat natural.

El projecte es desenvolupa en dos dies consecutius. La primera és una xerrada amb jocs, fent-la el més amena possible, perquè els alumnes en coneguin les característiques i aprenguin a respectar aquestes aus. Segons Estefania Alonso, “aprenen a voler-los ia gaudir-los perquè serà l'única manera que puguem protegir aquestes aus. Al capdavall, cal potenciar a l'educació l'afecte pel medi ambient”

La segona part del projecte tracta que els mateixos nens es converteixin en divulgadors científics, apropant la ciència i la cura a les persones a les aules per conscienciar sobre la conservació de les aus. Per fer-ho, cada un ha de redactar un article sobre una fotografia de l'exposició i tots es recolliran en una revista científica.

Segons la biòloga, els resultats vistos a les aules han estat molt positius ja que “aprenen el valor que té a Torrevella aquestes aus, la seva importància i la conscienciació amb la cura”.

El corriol patinegre ( Charadrius alexandrinus ) és una petita au pròpia de llacunes costaneres i platges amb sistemes dunars, que es troba en perill per la forta reculada que han experimentat les seves poblacions durant les últimes dècades. A la normativa oficial de protecció d'espècies de la Conselleria de Medi Ambient està catalogat com a "vulnerable", tot i que la Societat Espanyola d'Ornitologia, en la seva última edició del Llibre Roig d'Aus va elevar la categoria d'amenaça a espècie "EN PERILL".

El passat any, i per tercer any consecutiu, els corriols patinegres van tornar a nidificar amb èxit a Torrevella el 2022, al front dunar del Paratge Natural Municipal “Molí de l'Aigua”, situat a la platja de La Mata, havent estat 8 el número total de cries que van tirar endavant, fet que suposa una gran notícia a nivell ambiental a nivell local, autonòmic i nacional.