Set iniciatives seleccionades a la primera acceleradora de Comunitats Energètiques Locals d'Espanya

26.05.2023
Foto noticia innovacion
La primera acceleradora de Comunitats Energètiques Locals (CELs) començarà a funcionar els propers dies, amb set projectes participants que han estat seleccionats en aquesta iniciativa per impulsar l'autoconsum col·lectiu que impliqui i beneficiï la societat.

Entre les iniciatives seleccionades n'hi ha dues que parteixen de la societat civil, de la unió de veïns que volen impulsar una comunitat energètica als municipis valencians de Sagunt i Almoines. Les altres cinc iniciatives parteixen d'ajuntaments com els d'Alcoi, a Alacant, Senyera i Albaida a la província de València, i Cortes de Arenoso i Onda a la província de Castelló.

L'acceleradora de CEL està impulsada per AVAESEN, amb el suport de la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica. Les comunitats energètiques locals tenen un important paper en la transició energètica de la Comunitat. Amb un model de democratització en la producció i el consum d'energia que empodera la ciutadania en tres aspectes: reduint la factura de la llum, protegint-se de les fluctuacions de preus alhora que mitiga el canvi climàtic.

Les set CEL seleccionades seran assessorades i mentoritzades per experts en diferents àmbits perquè puguin accelerar el procés d'iniciar una comunitat energètica des de zero. Són Juan Sacri, de Sapiens, Arturo Zea, de València Clima i Energia, Emmanuel Silva de l'Oficina de Transició Energètica, Paula Sánchez de Lleó, d'Smart to People, Ramon Gero, d'Eiffage Energia Sistemes, Jordi Sarrió, d'INEL, Ximo Masip, d'ImpactE, Amparo Balbastre d'Alfa Globla, i per part d'AVAESEN Mariola Guarinos i Sònia Valiente.

Seran diverses sessions durant els propers mesos amb tres eixos temàtics: grups motors i model de participació; estudis tècnics i permisos; i finançament, instal·lació i gestió. D'aquesta manera, un cop formats, disposaran de tots els coneixements per desenvolupar la comunitat energètica.

* comunitat energètica local (CEL): Una comunitat energètica local (CEL) és un nou model de generació, ús i gestió de l'energia a nivell local, a través de la cooperació entre agents -ciutadania, administració i pimes-, que contribueix a crear un sistema energètic descentralitzat, just, eficient i col·laboratiu, en basar-se en la participació dels mateixos usuaris. En altres paraules, posa l'energia a les mans de la ciutadania. Els membres de les CEL es converteixen alhora en productors, gestors i usuaris d'energia neta i més econòmica, mitjançant instal·lacions d'autoconsum col·lectiu que són propietat de la comunitat energètica.

El següent enllaç redirigeix a la notícia original .