El festival Brilla Torrevieja comptarà amb un punt violeta per a latenció prioritària en cas de violència de caràcter sexual o sexista

L'objectiu d'aquesta iniciativa municipal és tenir un punt fàcilment identificable a tots els concerts del festival on es pugui dirigir aquella persona que pugui ser víctima d'una conducta que es pugui considerar violència de caràcter sexual o sexista
28.07.2023
punto violeta

La regidora d'Igualtat i Dona de l'Ajuntament de Torrevella, Immaculada Montesinos, acompanyada pel regidor de Benestar Social, Óscar Urtasun, i l'edil de Cultura, Antonio Quesada, han presentat avui al matí el Punt Violeta per a l'atenció prioritària en cas de violència de caràcter sexual o sexista o qualsevol tipus de violència contra les dones, que s'instal·larà en tots els concerts que es faran al Festival Brilla Torrevieja. Un Punt Violeta que s'ha pogut engegar amb la col·laboració del cos de Protecció Civil i ha estat facilitat per l'equip organitzador de Brilla Torrevieja.

Inmaculada Montesinos ha informat que l´objectiu d´aquesta iniciativa municipal és tenir un punt fàcilment identificable on pugui dirigir-se aquella persona que pugui ser víctima d´una conducta que pugui considerar-se violència de caràcter sexual o sexista.

Així mateix, també servirà com a punt de referència per al´entorn d´una possible víctima, un lloc on poder acudir si es presencia o es tem alguna conducta agressiva d´aquesta naturalesa. Als espais festius i de lleure, sobretot, nocturn, s'han arribat a normalitzar actituds que poden atemptar contra la seguretat i la llibertat de les dones.

Per a l'edil de Dona i Igualtat és important visibilitzar el punt violeta com a mecanisme de prevenció i sensibilització en matèria de violències sexuals, sexista o qualsevol tipus de violència contra les dones, per la qual cosa comptarà amb material informatiu amb consells bàsics per prevenir i consells sobre submissió química.

PROTOCOL D'ACTUACIÓ

El regidor de Cultura, Antonio Quesada, ha informat que l'actuació serà d'acompanyament a la possible víctima fins que des del 112 s'articulin els mecanismes ja protocol·litzats en aquesta matèria. L'agressió sexual/sexista en un entorn d'oci pot iniciar-se per una dona o persones del vostre entorn que avisen d'una possible agressió i/o personal de l'esdeveniment que detecta o sospita d'una agressió.

Dirigir-se al punt violeta on hi haurà personal de protecció civil encarregat d'activar el protocol. Així mateix, es lliurarà una alarma sonora perquè qualsevol persona que vulgui la pugui portar durant l'esdeveniment i activar-la en el cas que se senti en algun moment amenaçada.

Des de la Regidoria d´Igualtat ja s´està fent la formació sobre el Protocol d´actuació contra les violències sexuals i altres violències masclistes en espais d´oci de la Comunitat València, i la intenció és formalitzar l´adhesió de l´Ajuntament a aquest protocol. Protecció Civil també s'ha sumat a aquesta formació facilitada des de la conselleria.

Al protocol es destaca l'augment dels delictes sexuals denunciats a Espanya, hi ha una alarma social respecte de l'augment de delictes sexuals denunciats a Espanya, i aquesta alarma està clarament justificada. Segons aquestes dades, durant els últims anys s'està experimentant un creixement pel que fa als delictes contra la llibertat sexual.

Amb una pujada propera al 90% en una dècada (2012-2021), el seu increment continua en una tendència de fort augment iniciada, sobretot, a partir de l'any 2014. Comparant amb les xifres de l'any 2019 (20.343 casos registrats), a els nou primers mesos del 2022 s'han registrat un total de 13.455 casos, cosa que representa un increment del 30,1% entre les dues dates.

Pel que fa a la Comunitat Valenciana, desafortunadament cal dir que segueix la mateixa línia ascendent, i ocupem, segons informa de Delictes Contra la Indemnitat Sexual de 2021, del Ministeri d'Interior, la quarta posició respecte de les Comunitats Autònomes, i València , la tercera respecte de Províncies d'Espanya.