El Camí De Santiago Salinero, una ruta que posa en valor el patrimoni natural i cultural del Camí del Sud-est fins a Torrevella

24.01.2024
Camino_Salinero_Santiago_Torrevieja_FITUR_2024
L'alcalde de Torrevella, Eduardo Dolón i l'alcalde de Benejúzar, Vicente Cases, juntament amb la regidora de Turisme de Torrevella, Rosario Martínez i regidors de Turisme dels municipis de Los Montesinos, Oriola i Benejúzar, han presentat a FITUR el Camí de Sant Jaume Saliner. Una ruta que sorgeix del desig de perllongar el Camí de Sant Jaume del Sud-est cap al Mar Mediterrani. De manera que es creua la península ibèrica en diagonal des de la Mediterrània fins a Santiago de Compostel·la i l'Oceà Atlàntic a Finisterre.

Aquesta ruta suposa una prolongació del Camí de Santiago del Sud-est que partia des d'Oriola (Alacant) fins a Santiago de Compostela. El Camí Saliner, d'aquesta manera, estén el Camí del Sud-est fins a Torrevella vertebrant la comarca del Baix Segura, ja que la ruta discorre pels municipis de Torrevella, Los Montesinos, Benejúzar, Jacarilla i Oriola.

És important ressaltar que no hi ha un Camí de Sant Jaume, sinó que més aviat caldria parlar dels Camins a Sant Jaume. Aquestes rutes suposen una manera idònia de gaudir del medi natural i de tot el ric patrimoni historicoartístic que jalonen les diferents rutes que condueixen a Santiago de Compostela. El Camí francès, com a via principal, va ser declarat en aquest sentit, Patrimoni de la Humanitat el 1993.

El Camí Saliner sorgeix també -com la resta de Camins de Sant Jaume- com una manera de visibilitzar i posar en valor el patrimoni natural i cultural dels cinc municipis per on discorre. D'aquesta manera, la ruta suposa una manera d'apreciar i gaudir in situ de la gran riquesa i varietat patrimonial en 40 quilòmetres.

Dins del Camí de Santiago del Sud-est, Oriola ja estava integrada com una ciutat parteix de la ruta. La idea de perllongar la ruta des d'Oriola a Torrevella sorgeix del desig de connectar l'interior de la comarca del Baix Segura amb la costa i el mar. De fet, el lema del darrer Any Sant va ser “Sal de la teva terra” amb la idea de seguir vertebrant el territori amb nous Camins a Santiago. Amb aquest impuls, va sorgir la iniciativa de generar aquesta nova ruta batejada com a Camí de Santiago Salinero.

Una ruta, com deia, que connecta dos pols importants del turisme de sol i platja com Torrevella i del turisme interior com Oriola. A més de connectar altres municipis de mida menor però que posseeixen una riquesa patrimonial de primer ordre. El Camí Saliner, d'aquesta manera, intenta vertebrar tots els municipis per on discorre i dotar-los d'un valor afegit.

El quilòmetre zero del Camí Saliner és l'ermita del Sagrat Cor de Jesús de Torrevella, on es troba la talla del Santiago pelegrí, des d'allà vorejant el mar Mediterrani s'endinsa al Parc Natural de les Llacunes de Torrevella fins a arribar a la veïna localitat de Los Montesinos, on travessa camps de cultiu d'hortalisses i cítrics, encaminant-se fins als contraforts de la serra de Benejúzar, on es troba situat el Santuari de la Pilarica. D'allà, la ruta es dirigeix cap als jardins i el Palau del Marquès de Fontalba a Jacarilla i, tot seguit, buscant el riu Segura, avançant el camí per la ribera fins a Oriola, ciutat d'un enorme patrimoni artístic i punt d'unió amb el Camí del Sud-est.