El medi natural de Torrevella: una aposta segura en la diversificació turística

24.01.2024
Ecorutas_Torrevieja_presentacion_fitur_2024
L'alcalde de Torrevella, Eduardo Dolón, juntament amb la regidora de Turisme, Rosario Martínez i el cofundador d'Oxytours, Fran Lucha, han presentat les activitats de Senderisme Guiat i Educació Ambiental al nostre municipi, que inclou rutes guiades al Parc Natural de les Llacunes de La Mata i Torrevella i el Paratge Natural Municipal del Molí de l'aigua, juntament amb activitats d'educació i informació ambiental als centres de Primària, així com a les cales i platges de Torrevella.

Torrevella és un dels municipis amb més rutes guiades a parcs naturals de la nostra Comunitat, amb un total de 32 itineraris anuals. Situada a la comarca alacantina de Vega baixa del Segura, és un dels enclavaments de major importància turística de la Comunitat Valenciana, associat habitualment a la imatge de sol i platja i turisme residencial, amb una gran presència de ciutadans estrangers residents al llarg del any, a més de l'elevat nombre de visitants nacionals i forans que anualment trien aquesta destinació per gaudir dels seus períodes de vacances, fet que es tradueix en un ús intensiu del territori en activitats d'oci i esbarjo.

La primera ruta guiada al Parc Natural es farà el diumenge, 4 de febrer. Amb 4 tipologies diferents, aquestes rutes han esdevingut un referent en la posada en valor del patrimoni ambiental de la regió, amb gran acceptació entre la població local i visitants. Com a novetat, el 17 de març començaran les visites guiades al Paratge Natural Municipal del Molí de l'Aigua, a La Mata, oferint 250 places a l'any per conèixer aquest Espai Natural Protegit al costat del mar Mediterrani.

Es realitzaran activitats i tallers dEducació Ambiental en centres educatius de Torrevella per a la totalitat dalumnes de 3r a 6è deducació primària, estimant una participació de més de 3.500 escolars cada curs.

Es durà a terme 9 jornades d'educació i informació ambiental a platges i cales de nord a sud de Torrevella en temporada estival, començant la primera el 3 de juliol.

Al costat de la realitat turística del municipi, però, també compta al seu territori amb una elevada varietat d'hàbitats que ha propiciat la presència d'un conjunt de valors ambientals de gran importància i singularitat. Els seus prop de 20 quilòmetres de costa presenten una alternança de platges turístiques i petites cales on trobem zones amb presència de cordons dunars així com praderies de Posidonia oceànica i cetacis al medi marí a més de la coneguda riquesa ambiental del Parc Natural de les llacunes de La Mata i Torrevella, zones de saladar associades a aquestes o parcel·les de cultiu, destacant les de vinya tradicional a la primera de les llacunes, juntament amb algunes àrees de pinar i muntanya mediterrània.

Totes aquestes zones, juntament amb la resta del municipi, converteixen el medi natural de Torrevella en un escenari idoni per al desenvolupament d'activitats de senderisme guiat, interpretació del patrimoni i educació ambiental, que conjuguen la posada en valor dels valors ambientals i culturals presents en ell amb la necessitat de gaudir-ne des del respecte i la sostenibilitat, tant per la població local i visitants com per la comunitat educativa, generant consciència sobre el valor extraordinari del municipi on viuen o estan visitant.

Una bona prova de l'oportunitat que suposa aquest programa és el nombre de persones que hi participaran a través del contracte de serveis ambientals de recent adjudicació, en què tant participants a les sortides d'interpretació del Patrimoni als Espais Naturals Protegits o als tallers a platges i cales com a alumnes d'Educació Primària assistint a la xerrades multimèdia i tallers als centres escolars. S'estima que més de 31.000 persones participaran en aquestes activitats durant els 4 anys (més un de pròrroga) de durada del contracte.

Una quantitat tan alta de participants és una ocasió única per compartir la importància del medi natural de Torrevella, dels problemes ambientals que l'afecta i de les accions que es duen a terme des de la institució per corregir-los, a més de canviar la percepció que doni la nostra terra té la població local i els visitants a través de la decidida posada en valor dels nostres espais naturals protegits i l'important Patrimoni que hi ha.