Alumnes del Màster COMINCREA de la UA visita Torrevella per preparar l'exposició del 70è Aniversari del Certamen Internacional d'Havaneres i Polifonia

Un grup multicultural d'estudiants del Màster oficial en Comunicació i Indústries Creatives (Comincrea) de la Universitat d'Alacant treballa en el disseny d'aquesta exposició, que s'inaugurarà el juliol del 2024, en el marc de la celebració del Certamen Internacional d'Havaneres i Polifonia , que aquest any compleix el seu setanta aniversari
26.02.2024
Visita_alumnos_master_comincrea_ua_torrevieja
Durant divendres passat, 23 de febrer, un total de 18 estudiants del Màster Comincrea, provinents d'Algèria, Argentina, Brasil, Xina, Colòmbia, Cuba, França i Espanya, van recórrer espais icònics i representatius de les havaneres a Torrevella, amb la finalitat d'alimentar la conceptualització i el disseny de l'exposició en què treballen des del passat any.

Aquesta iniciativa forma part del projecte de recerca i transferència del coneixement al voltant del Certamen Internacional d'Havaneres i Polifonia de Torrevella des del punt de vista musical, històric i documental, ideat per l'investigador Jesús Segarra-Saavedra, professor titular del Departament de Comunicació i Psicologia Social de la UA, i el coordinador musical Jorge Carrasco-Juárez, catedràtic del Reial Conservatori Superior de Música Victòria Eugenia de Granada. A més, compta amb el suport del professorat de l'assignatura Sectors de les indústries creatives -Christian Fortanet, Vicente García-Escrivà, Enric Mira-Pastor i Claudia Ripoll-Martínez- on l'alumnat aprèn a través de la metodologia learning by doing.

El grup d'estudiants va començar el seu recorregut al simbòlic cavallet de les Eres de la sal, històrica seu del Certamen. Posteriorment van visitar l'arxiu de Francisco Sala Aniorte, cronista oficial de Torrevella i posseïdor d'un dels principals repertoris documentals concernent al Certamen, que a més van tenir l'oportunitat d'entrevistar. Posteriorment, van analitzar la sala d'exposicions Vista Alegre, espai on tindrà lloc la mostra entre el juliol i l'agost d'aquest any, i els exteriors del Teatre Municipal. Van acabar l'excursió amb una xerrada sobre l'havanera, duta a terme per Belén Puente al Casino de Torrevieja. Amb aquesta visita, l'alumnat va poder avaluar les condicions de l'espai expositiu després de la reforma recent per tal d'adequar la seva proposta a aquest entorn, així com prendre contacte amb l'ambient propi de l'havanera a Torrevella.

Aquest projecte té com a objectius investigar, documentar, digitalitzar i difondre la tradició històrica i cultural al voltant de l'havanera a Torrevella així com apropar-la

al públic juvenil. A través de l'exposició es vol ressaltar moments, objectes i documents icònics i culturals que han contribuït a formar la història d'aquests 70 anys d'havaneres.

Iniciatives com aquesta són possibles gràcies a la col·laboració de diferents actors i institucions compromeses amb el desenvolupament cultural i internacional de la regió com són, fins ara, la seu de la Universitat d'Alacant a Torrevella , el Màster oficial Comincrea , el Patronat municipal d'Havaneres i l' Arxiu municipal de Torrevella. Es fa una crida que les empreses, institucions o persones que vulguin co-patrocinar el projecte contactin amb el seu investigador principal a través de l'email jesus.segarra@ua.es o directament amb la seu de la UA a Torrevella.