Recuperació de les dunes a Torrevella: Un pas cap a la preservació del medi ambient costaner

S'han plantat 245 exemplars de dues espècies amenaçades a la platja de La Mata
01.03.2024
medio ambiente
Aquesta plantació ajuda a regenerar un dels ambients més amenaçats de la Mediterrània

El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Torrevella, Antonio Vidal, informa que dimarts passat, un equip de l'ONG Xaloc va dur a terme una plantació significativa d'espècies dunars a la zona sud de la platja de la Mata de Torrevella, gràcies a la qual es van establir un total de 245 plançons de dues espècies emblemàtiques: la cotonosa i el barró.
La cotonosa, és una planta dunar que va desaparèixer de gran part del litoral valencià, arribant a tenir un únic exemplar a Torrevella (que a més va ser el situat més al sud de tota la Comunitat Valenciana) i que en els darrers anys la Regidoria de Medi
Ambient ha anat recuperant a partir d'exemplars de les reduïdes poblacions existents a Guardamar del Segura i la Devesa del Saler a València.
L'actuació de Xaloc contribuirà a aquesta recuperació al terme municipal ia afavorir-ne el coneixement per part de la ciutadania en situar-se en una zona de gran visibilitat. D'altra banda, el barró és una gramínia molt característica de les dunes properes al mar, i que solia utilitzar-se per a la construcció tradicional de sostres degut a la seva alta impermeabilitat, com va ser el cas, per exemple, de les casetes de resguard que tenien els carrabiners al llarg de tot el litoral de Torrevella.

L'actuació de Xaloc s'emmarca en la línia que durant els últims anys desenvolupa la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Torrevella sobre els ecosistemes litorals, i va tenir lloc a l'arenal relicte existent al sud de la platja de La Mata, que l'any passat va ser delimitat pel Servei Provincial de Costes dAlacant.

Actuacions com la realitzada per Xaloc i l'Ajuntament de Torrevella, afavoreixen la creació de punts de biodiversitat dunar a llocs densament poblats, contribuint a la divulgació d'espècies dunars amenaçades entre la ciutadania ia mostrar les platges com els espais naturals que realment són.
En aquest sentit, Torrevella encara acull àrees dunars i restes de sorrals litorals de gran importància internacional que serveixen de llar a espècies en perill, com ara el corriol patinegre, l'eslizó ibèric, la campaneta de les dunes, la cotonosa o el ginebre marítim. Però, a més, mitiguen la pèrdua de sorra a les platges, aporten un valor afegit a l'hora d'obtenir guardons com ara Q-turística i banderes blaves (que
posicionen les platges en un context internacional de més sensibilitat ambiental per part dels usuaris) i contribueixen a la recuperació de paisatges i usos que formen part de les senyes d'identitat d'aquest territori.
En general, els sistemes dunars estan en greu perill i són considerats com un dels ecosistemes naturals més amenaçats de la Mediterrània. La pèrdua d'aquestes dunes
implica un impacte significatiu en la conservació costanera, la biodiversitat, els serveis ambientals, leconomia i el benestar de la població.
La iniciativa de recuperació i conservació de les dunes s?emmarca en un projecte més ampli de Xaloc per a la revitalització de les platges valencianes, finançat per Caixabank. Aquestes accions continuaran a Torrevella els propers anys gràcies a la col·laboració activa de l'Ajuntament i el Servei de Vida Silvestre de la Generalitat Valenciana.

A més, aquest projecte compta amb la col·laboració d'empreses com Casa Intur i AFEMPES (Associació de Familiars de Malalts Mentals de Paterna) entitat que ha contribuït a la producció de les plantes introduïdes a la platja de La Mata. La producció d'aquestes espècies amenaçades ha estat possible gràcies al finançament dels
fons europeus FEADER i Next Generation.

La renaturalització de les dunes no és només essencial per recuperar i conservar la biodiversitat, sinó també per mitigar els impactes del canvi climàtic. Aquest és un pas significatiu cap a la preservació dels nostres valuosos ecosistemes costaners i cap a un futur més sostenible.