Al Reial Club Nàutic Torrevella va tenir lloc el dimecres 15 de maig una jornada de formació del col·lectiu d'administradors de finques de Torrevella i Vega Baja

A la Sala de Juntes del Reial Club Nàutic Torrevella va tenir lloc ahir dimecres 15 de maig una jornada formativa organitzada i protagonitzada pel col·lectiu d'administradors de finques de Torrevella i Vega Baja.
17.05.2024
Real Club Nautico

Paula Sánchez -de la consultora Smart To People- i Joaquín Más -per l'Oficina de Transformació Comunitària (OTC) que gestiona Enercoop- es van dirigir als administradors de finques de Torrevella i Vega Baja, col·lectiu professionalment afectat per la transició energètica.

El col·lectiu d'administradors de finques té una importància de primer ordre per impulsar l'autoconsum elèctric, ja que ningú com ells no coneix les aspiracions dels propietaris, les possibilitats dels immobles i els obstacles pràctics que caldrà superar per fer realitat la transició energètica cap a un model participatiu de tots els ciutadans que ho desitgin.

A la reunió van estar presents tècnics de les empreses Schletter España SL i Kw Aplicaciones Solares SL, la primera dedicada al càlcul, disseny i subministrament d'estructures de suport de panells fotovoltaics en tota mena de cobertes. La segona, al disseny, subministrament i muntatge de solucions per a l'autoconsum solar fotovoltaic, tant residencial com a industrial, així com horts solars.

Una opinió estesa entre els administradors de finques és que estem davant d'una oportunitat única per a Torrevella ja que el Mapa Solar constituirà un incentiu perquè els professionals que conformen el col·lectiu promoguin el projecte de transició energètica.

La sessió va tenir un animat torn de preguntes i respostes. Paula Sánchez va fer una presentació general del model participatiu a través de l'autoconsum i les CELs, mentre que Joaquín Más va remarcar que l'autoconsum col·lectiu és una bona opció per als residents en blocs d'habitatges, hàbitat comú al nucli urbà compacte. Va esbossar un full de ruta per als que s'animin a promoure a les seves comunitats de propietaris projectes d'autoconsum, per als quals no cal unanimitat. En el seu lloc n'hi ha prou amb la meitat del total dels propietaris existents a la finca (Article 17.2 in fine Llei de Propietat Horitzontal), percentatge que no seria un obstacle insuperable a moltes comunitats.

Quan sí que ho sigui, o bé altres raons -dificultats econòmiques per abordar el desemborsament inicial en la infraestructura de producció?- impedeixin la participació de les persones propietàries en un projecte d'autoconsum col·lectiu, es va fer constar que encara existirà per a aquestes l'opció de entrar a formar part duna comunitat energètica.

Hi va haver interès concret dels AA.FF. conèixer quan l'Ajuntament constituirà o impulsarà una comunitat energètica. Cosa que el tècnic municipal present va indicar que cal esperar arribarà i, probablement, a curt termini.

Sobre això va assenyalar que l'Ajuntament, quan en el seu moment resolgui impulsar i si escau, participar en una CEL, haurà d'adoptar múltiples decisions, entre elles concretar la modalitat de la seva participació i el suport eventual a prestar famílies en més necessitat, per que precisament no siguin aquestes les privades dels beneficis del nou model.

En termini immediat la tecnològica UrbanImpacte presentarà el Mapa Solar -o Mapa Fotovoltaic- de Torrevella, una visió detallada del potencial de generació d'energia fotovoltaica a cadascun dels edificis del municipi.

El projecte municipal per a l'impuls de la transició energètica i foment de comunitats energètiques locals a Torrevella, és impulsat per la Regidoria d'Innovació que dirigeix Ricardo Recuero i ha rebut una subvenció de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica dins de la convocatòria de 2023 per al finançament d'actuacions d'implementació i promoció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030, a l'àmbit local.