Neurociència, matemàtiques que ens envolten, ioga pràctic i el patrimoni de la nostra horta conformen el contingut de la universitat oberta UNED-Torrevieja per al proper curs

La matrícula ja és oberta i és gratuïta. La inscripció es pot emplenar a l'adreça torrevieja@elx.uned.es
21.05.2024
neurociencia
Experts a les diferents disciplines impartiran quatre programes a partir del proper mes d'octubre després de la inauguració del nou curs 2024-2025 La Universitat Oberta és una iniciativa docent fruit de la col·laboració existent entre la UNED i l'Ajuntament de Torrevella en matèria de formació

L'Aula de la UNED de Torrevella continuarà l'afermament a Torrevella i la seva zona d'influència amb el programa Universitat Oberta, que començarà al mes d'octubre amb quatre cursos monogràfics que versen sobre el Ioga com a exercici físic que conjuga allò mental i allò espiritual ; la Neurociència i la comprensió científica a través d'experiments amb els cinc sentits humans; les Matemàtiques que ens envolten a la vida quotidiana i que hem de saber interpretar; i, finalment, l'horta de la Vega Baixa i els valors patrimonials del seu paisatge mil·lenari.

Tot el programa s'ha dissenyat amb un objectiu comú en el desenvolupament acadèmic: cursos dinàmics, didàctics i participatius, que compten amb el magisteri acadèmic i l'alt coneixement de la realitat més palpable d'experts en les matèries que inclouran teoria i pràctica en la seva activitat docent, i fins i tot comptaran amb sortides de camp i activitats físiques guiades.

El programa començarà el 14 doctubre amb el curs IOGA I LITERATURA, impartit pel iogui Antonio González Lucas, catedràtic dES. El curs es planteja com a taller d'activitat pràctica en vuit sessions: connectarà passatges musicals i literaris per iniciar la concentració; proposarà models actius, replicats pels assistents, de nanses o postures, mantres i exercici de mindfulness. Tono González oferirà una nova didàctica que complementa el bon treball del professorat de l'Educació física i emocional, però que pot ser seguit per qualsevol persona que hi vagi amb equipament i mentalitat de ioga.

La investigació neurocientífica a l'abast dels nostres sentits

Amb el títol LA NEUROCIÈNCIA DELS SENTITS HUMANS, el segon curs, a partir de l'11 de novembre, abordarà, en nou sessions, la base científica dels sentits amb experiments neurològics de percepció sensorial, que seran viscuts en primera persona per l'estudiantat. La investigadora despertarà la curiositat amb aplicacions digitals al mòbil i farà comprensible, per exemple, una audiometria.

El tercer dels cursos començarà amb el nou any 2025, des del 20 de gener. Se centrarà en l'aprehensió i la correcta interpretació de les matemàtiques a l'entorn immediat que ens dóna la vida. Porta per títol LES MATEMÀTIQUES QUE ENS ENVOLTEN i anirà a càrrec dels doctors Juan Matías Sepulcre i Lorena Segura Abad, autors de diversos llibres sobre aquest enfocament divulgador de les anomenades ciències exactes.

En deu sessions, els professors universitaris Sepulcre i Segura desvetllaran la presència de dades, usos i càlculs numèrics en la tasca diària i eliminaran el tabú de la complexitat de l'aprenentatge de les matemàtiques. Sorprendran l'audiència amb efectes gairebé de màgia matemàtica i s'evidenciarà l'ocupació matemàtica en la concepció de la bellesa i la moda, s'aclarirà el sistema de l'estadística electoral i s'analitzarà la rellevància d'aritmètica i la geometria no només al cinema o la televisió, sinó també a la pròpia naturalesa.

L'horta del Baix Segura, alt valor patrimonial

Al llarg de maig del 2025, concentrat a la primavera segura, es desenvoluparà el quart i últim curs d'UNED Torrevella sota el títol L'HORTA DEL BAIX SEGURA. VALORS PATRIMONIALS D'UN PAISATGE MIL·LENARI, PARADIGMA DE SOSTENIBILITAT, impartit per l'avençat catedràtic Gregorio Canales Martínez, de la Universitat d'Alacant, i per l'experimentada professora María Dolores Ponce Sánchez, de la Universitat de Múrcia.

Aquest tancament d'any acadèmic, el 2025, avantsala de l'anunciada obertura de la nova seu universitària de Torrevella, constituirà un viatge insòlit i conscienciador per la geografia de la nostra comarca seguint la llera del riu Segura, a través dels segles. Els doctors Canales i Ponce identificaran paisatges humans i mostraran els efectes de lacció humana en un patrimoni palpitant que continua oferint mostres de vida sostenible. El compromís amb el nostre patrimoni paisatgístic i les bases crítiques per al debat, leit motiv acadèmic dels dos professors en la seva activitat sociouniversitària, es complementaran amb una ruta guiada per poblacions segurenques, d'Oriola a Guardamar.

Tots els cursos compten amb el reconeixement del CEFIRE, que es concreta en una certificació per al professorat assistent de 20 hores de formació permanent –trenta hores en el cas del quart curs: L'horta del Baix Segura–.

El programa Universitat Oberta s'impartirà a l'Aula UNED de Torrevella, ubicada al Conservatori Internacional de Música (Partida de Las Lomas), al costat de l'Hospital Quirón. El termini per emplenar la inscripció en aquests cursos ja és obert a través de l'adreça de correu torrevieja@elx.uned.es .

La Universitat Oberta UNED-Torrevieja és gratuïta i la seva posada en marxa és fruit de la col·laboració existent entre l'Ajuntament de Torrevella i la UNED des de la creació, el setembre de 2022, de l'Aula UNED-Torrevieja, dependent del Centre Associat a la UNED de Elx Pedro Salinas.

Sol·licituds per a la inscripció

Tf. d'informació (Aula UNED Torrevella): 603 875 563

Enviar les dades següents a UNED TORREVELLA: torrevieja@elx.uned.es

D/D.ª ...

CP ...

NIF ...

Tel. ...

C. e. ...

Indiqueu o marqueu amb una X el curs sol·licitat. Programa Universitat Oberta 2024-2025.

Curs 1 ( ). Curs 2 ( ). Curs 3 ( ). Curs 4 ( )