La seu de la UA va celebrar el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa presentant el llibre “Desinformació i poder”

05.05.2025
imagen

El 30 d'abril passat, amb motiu del dia mundial de la llibertat de premsa, la Seu de la Universitat d'Alacant a Torrevella, en col·laboració amb l'Ajuntament i la Societat Cultural Casino de Torrevella van celebrar un debat que va estar protagonitzat per professionals de la informació i un expert universitari en la investigació de les fake news.

Periodistes de formació universitària, representants d'alguns dels mitjans de comunicació principals de Torrevella i l'autor del llibre Desinformació i poder. Alquímies de la persuasió van debatre sobre la necessitat de contrastar la informació per conèixer la veritat, així com fomentar l'alfabetització mediàtica entre els més joves i els professionals per contrarestar els perills que suposen la sobresaturació informativa, la desinformació i els bulls.

Raúl Rodríguez-Ferrándiz, autor del llibre, és catedràtic de Semiòtica de la Comunicació de Masses a la Universitat d'Alacant. Va guanyar el Premi Miguel d'Unamuno d'Assaig el 2019 per 'Màgies de la ficció' (Devenir, 2020) i el Premi Internacional d'Assaig Ciutat de València el 2017 per 'Màscares de la mentida' (Pre-Textos, 2018). Des del 2016, s'ha especialitzat en polítiques de la postveritat, desinformació, teories de la conspiració i fake news. Ha publicat a revistes culturals com Revista de Occident, Claves de Raó Pràctica, La maleta de Portbou i Electra, i col·labora habitualment al suplement “Art i Lletres” del diari Informació d'Alacant.

El debat va estar moderat per Jesús Mula, doctor en periodisme, professor de periodisme a la UMH i periodista al diari Información. Igualment van intervenir Esther Sánchez, representant d'Onda Cero; Melania Sala, de Televisió Torrevella (TVT), i Rafa Ballester, de Torrevella Ràdio.

Gràcies a les seves preguntes, fonamentades en la lectura prèvia del llibre, l'autor va poder donar a conèixer el seu llibre de manera distesa i amena, així com debatre juntament amb els professionals de la informació dels reptes, el present i el futur informatiu.

Informació del llibre del llibre disponible des d´aquest enllaç.

Sinopsi del llibre “Informació és poder” és un lema revisable. Quan la informació circula de manera sobreabundant i es troba a un clic, quan se'ns assalta a cada moment amb missatges que ens encaixen com un guant, quan tot és objecte de filtracions, aleshores la palanca del poder s'exerceix des del soroll, que genera confusió i dissens.

Es converteix en un brou espès on els relats es disputen una atenció limitada i la veritat no és un horitzó estable per confrontar-los, sinó un valor que cotitza en un mercat: es privatitza, viralitza i monetitza sense relació amb els fets.

En aquest llibre s'aborda una breu introducció a la 'trumpologia', el cas Cambridge Analytica i la propaganda computacional, el cas Pizzagate i el paper de WikiLeaks, però també es fa referència als qui contribueixen a la polarització carregant contra la immigració, el feminisme o els drets LGTBI. Es parla de les estratègies de (in)moderació de continguts de Facebook i de X, i dels anunciants que financen, sovint sense saber-ho, pseudomedis que difonen bulls o encoratgen l'odi, de les conspirànoies que van mentir amb el relat de la 'plandèmia' quan va arribar el virus o que ara segueixen negant el canvi climàtic.

S'analitza la nostra afició pels rumors i les mentides novel·lesques i per compartir-los per un grapat de likes.

Per finalitzar, es dedica una coda a la DANA que va assotar la província de València ia la segona victòria de Trump a les eleccions nord-americanes.