El taller “Cuinant amb ciència” se celebrarà al CEIP El Acequión

La Universitat Politècnica de València (UPV) ha organitzat per a aquesta setmana una nova edició de «Cuinant amb ciència UPV», els tallers amb què des de fa més d'una dècada vol contribuir entre el públic més jove a fomentar una dieta saludable, amb la ciència i la formació nutricional com a grans protagonistes. Tot això en el marc del Dia Nacional de la Nutrició, que se celebra cada 28 de maig, i el lema del qual aquest any és “Processant seguretat, sostenibilitat i salut”.
Després de la gran acollida d'anys anteriors i gràcies a la col·laboració de la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, s'ha ampliat aquest any el nombre de tallers, portant-los a més a les tres províncies de la Comunitat Valenciana, en concret a València, Onda (Castelló) i Torrevella (Alacant).
El taller «Cuina amb ciència UPV» d'aquest any arribarà divendres, 30 de maig, a Torrevella, en concret al CEIP El Acequión. El director del centre escolar, Alberto López Martínez, ha disposat la participació dels seus gairebé 80 estudiants de 6è de Primària, en una activitat programada amb l'auspici i el suport de l'Aula UNED Torrevella.
Hi assistiran Vicente Cabedo, director de la Càtedra d'Infància i Adolescència que, actualment, presideix la Xarxa d'Universitats de la Infància i l'Adolescència (RUIA) d'Espanya; i Purificación García Segovia, professora d'Enginyeria dels aliments, a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural (ETSIAMN) i investigadora de l'Institut Food UPV, que aniran transmetent als alumnes del CEIP Acequión participants en l'activitat algunes de les claus de la Dieta Mediterrània i les darreres novetats de la ciència aplicada.
Petits grans xefs reaprofitant aliments
Aquests tallers de cuina amb ciència animen a l'experimentació i la creativitat, a explorar diferents aliments, sabors i tècniques culinàries, a desenvolupar un gust pel menjar saludable i descobrir noves maneres de gaudir-ne. I tot això, de manera també pràctica. I és que, de la mà de l'equip de la UPV, en col·laboració amb València Club Cuina, i com cada any, cada participant elaborarà el seu propi menú, a partir del lema central del Dia Nacional de la Nutrició i que estarà compost per una amanida de fruits i fruites de temporada amb vegetals crus, pollastre rostit amb cuscús especiat de cigrons i fruita una beguda de sucs naturals amb menta i cardamom.
"Com en anteriors edicions, el menú està pensat al voltant de la idea central del Dia Nacional de la Nutrició. El nostre objectiu aquest any és conscienciar l'estudiantat més jove de la importància de reutilitzar tots els productes de la cadena alimentària, mantenint la seva seguretat, per avançar cap a una alimentació cada cop més sostenible", apunta Purificación García Segòvia.
Aquests tallers estan coordinats per la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i)-Àrea de Comunicació de la UPV, dirigida per Luis Zurano, l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural (ETSIAMN-UPV), la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV i la Xarxa d'Universitats per a la Infància i la Xarxa d'Universitats per a la Infància Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.
Menú pel divendres 30 maig 2025 a CEIP El Acequión, Torrevella
Amanida de fruits i fruites de temporada amb vegetals crus
Pollastre rostit amb cuscús especiat de cigrons i fruita
Tartaleta de sobres meravelloses amb iogurt
Beguda de sucs naturals amb menta i cardamom