El TI·LAB de l'Ajuntament de Torrevella presenta un estudi pioner sobre l'ús de fonts d'informació noves per a l'anàlisi del comportament turístic

Els resultats confirmen el potencial transformador que suposa la integració de noves fonts de dades en els processos de diagnòstic i planificació turística, especialment a destinacions de marcada vocació residencial com Torrevella
19.06.2025
EL TI·LAB DEL AYUNTAMIENTO DE TORREVIEJA PRESENTA UN ESTUDIO PIONERO SOBRE EL USO DE NUEVAS FUENTES DE INFORMACIÓN PARA EL ANÁLISIS DEL COMPORTAMIENTO TURÍSTICO
El Laboratori Universitari de Turisme Intel·ligent de Torrevella (TI·LAB), una iniciativa conjunta entre l'Ajuntament de Torrevella i la Universitat d'Alacant, ha presentat avui l'informe “Estudi sobre l'Ús de Noves Fonts de Dades per Analitzar el Comportament Turístic a Torrevella”.

La regidora de Turisme, Rosario Martínez Chazarra; l'investigador de la UA, Marco A. Celdrán; el professor i investigador del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics; Juan Morales García; i el director de la Seu de la UA a Torrevella, Jesús Segarra, han presentat aquest treball que suposa una fita a l'aplicació d'intel·ligència territorial i anàlisi de dades massives en el context de la gestió turística local.

A través de fonts com AirDNA (lloguer de vacances), Mastercard (transaccions turístiques) i registres climatològics, l'informe analitza de forma pionera la relació entre ocupació turística, rendibilitat de l'habitatge, despesa en destinació i comportament estacional. Els resultats suggereixen la idoneïtat d'implementar un sistema integral de monitorització que permeti a destinacions de tall residencial com Torrevella, anticipar tendències, adaptar-ne l'estratègia turística i reduir l'estacionalitat.

Durant la presentació s'han detallat les conclusions principals de l'estudi i les recomanacions, dirigides tant a l'administració local com al sector empresarial. Els resultats obtinguts en aquest estudi confirmen el potencial transformador que suposa la integració de noves fonts de dades als processos de diagnòstic i planificació turística, especialment en destinacions de marcada vocació residencial com Torrevella. La combinació de dades procedents de plataformes privades (AirDNA, Mastercard) amb registres climàtics i fonts complementàries permet construir un coneixement territorial més granular, dinàmic i orientat a la presa de decisions. Aquest enfocament evidencia la necessitat de superar les limitacions dels sistemes tradicionals dinformació turística, apostant per models dinteligència turístico-territorial que afavoreixin una governança més adaptativa, interoperable i basada en evidència.

Així mateix, s'hi identifiquen patrons de concentració espacial, comportaments estacionals i correlacions significatives entre ocupació, rendibilitat i despesa, que conviden a repensar la distribució d'esforços promocionals, l'adequació d'infraestructures i l'articulació de polítiques de diversificació de l'oferta. En aquest sentit, l'informe no només proporciona un marc analític rigorós, sinó que planteja un full de ruta operatiu per avançar cap a un sistema integral de monitorització i gestió, obert a la col·laboració publicoprivada i alineat amb els principis del model de destinació turística intel·ligent.

Aquest treball reforça el paper del TI·LAB com a espai d'innovació aplicada al servei del territori i posiciona Torrevella com un cas pilot de referència en la transició cap a un turisme més sostenible, digital i resilient, dins del procés de transformació de Torrevella com a Destinació Turística Intel·ligent (DTI).

Cal destacar que l'accés a les fonts de dades utilitzades en aquest informe ha estat possible gràcies al finançament del projecte de recerca “Desenvolupament de portals virtuals de dades obertes a l'àmbit turístic (VirtualData)” (CIAICO/2022/019), finançat per la Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació de la Generalitat Valenciana. Aquest fet posa en relleu el valor afegit que l'equip investigador del TI·LAB aporta a l'ecosistema local, ja que, encara que l'Ajuntament de Torrevella finança i recolza aquest laboratori, es beneficia alhora del retorn generat per projectes científics externs, reforçant així la utilitat estratègica del TI·LAB com a pont entre la investigació universitària i la gestió pública.