El TI·LAB de l'Ajuntament de Torrevella presenta un estudi pioner sobre l'ús de fonts d'informació noves per a l'anàlisi del comportament turístic

La regidora de Turisme, Rosario Martínez Chazarra; l'investigador de la UA, Marco A. Celdrán; el professor i investigador del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics; Juan Morales García; i el director de la Seu de la UA a Torrevella, Jesús Segarra, han presentat aquest treball que suposa una fita a l'aplicació d'intel·ligència territorial i anàlisi de dades massives en el context de la gestió turística local.
A través de fonts com AirDNA (lloguer de vacances), Mastercard (transaccions turístiques) i registres climatològics, l'informe analitza de forma pionera la relació entre ocupació turística, rendibilitat de l'habitatge, despesa en destinació i comportament estacional. Els resultats suggereixen la idoneïtat d'implementar un sistema integral de monitorització que permeti a destinacions de tall residencial com Torrevella, anticipar tendències, adaptar-ne l'estratègia turística i reduir l'estacionalitat.
Durant la presentació s'han detallat les conclusions principals de l'estudi i les recomanacions, dirigides tant a l'administració local com al sector empresarial. Els resultats obtinguts en aquest estudi confirmen el potencial transformador que suposa la integració de noves fonts de dades als processos de diagnòstic i planificació turística, especialment en destinacions de marcada vocació residencial com Torrevella. La combinació de dades procedents de plataformes privades (AirDNA, Mastercard) amb registres climàtics i fonts complementàries permet construir un coneixement territorial més granular, dinàmic i orientat a la presa de decisions. Aquest enfocament evidencia la necessitat de superar les limitacions dels sistemes tradicionals dinformació turística, apostant per models dinteligència turístico-territorial que afavoreixin una governança més adaptativa, interoperable i basada en evidència.
Així mateix, s'hi identifiquen patrons de concentració espacial, comportaments estacionals i correlacions significatives entre ocupació, rendibilitat i despesa, que conviden a repensar la distribució d'esforços promocionals, l'adequació d'infraestructures i l'articulació de polítiques de diversificació de l'oferta. En aquest sentit, l'informe no només proporciona un marc analític rigorós, sinó que planteja un full de ruta operatiu per avançar cap a un sistema integral de monitorització i gestió, obert a la col·laboració publicoprivada i alineat amb els principis del model de destinació turística intel·ligent.
Aquest treball reforça el paper del TI·LAB com a espai d'innovació aplicada al servei del territori i posiciona Torrevella com un cas pilot de referència en la transició cap a un turisme més sostenible, digital i resilient, dins del procés de transformació de Torrevella com a Destinació Turística Intel·ligent (DTI).
Cal destacar que l'accés a les fonts de dades utilitzades en aquest informe ha estat possible gràcies al finançament del projecte de recerca “Desenvolupament de portals virtuals de dades obertes a l'àmbit turístic (VirtualData)” (CIAICO/2022/019), finançat per la Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació de la Generalitat Valenciana. Aquest fet posa en relleu el valor afegit que l'equip investigador del TI·LAB aporta a l'ecosistema local, ja que, encara que l'Ajuntament de Torrevella finança i recolza aquest laboratori, es beneficia alhora del retorn generat per projectes científics externs, reforçant així la utilitat estratègica del TI·LAB com a pont entre la investigació universitària i la gestió pública.