CONVOCATÒRIA DEL PROCÉS DE PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS DE L'AJUNTAMENT DE TORREVELLA PER A L'EXERCICI 2025-2026
Les societats democràtiques avançades han reorientat en els darrers anys la seva acció política i el seu disseny institucional des d'estructures burocràtiques de coneixement i presa de decisions, cap a un enfocament més holístic i flexible, focalitzat sobre la participació, l'obertura informativa i la coproducció de coneixement i serveis.
La Constitució Espanyola de 1978 garanteix als seus articles 23 i 105.b el dret de la ciutadania a la participació en els assumptes públics. Una apreciable producció normativa i jurisprudencial ha donat contingut i ha desenvolupat aquest dret. La Unió Europea, en diferents moments, ha adoptat directives, com ara les directives 2003/4/CE i 2003/35/CE d'abast sectorial, que han estat transposades a l'ordenament jurídic espanyol mitjançant la Llei 27/2006, de 18 de juliol, per la qual es regulen els drets d'accés a la informació, de participació pública i.
També l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana en l'article 9.4 considera que la participació dels ciutadans i les ciutadanes en els assumptes públics constitueix un dels pilars bàsics sobre els quals es desenvolupen i prenen forma la democràcia avançada i l'autogovern. Posteriorment, aquest dret es va desenvolupar per la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana i, més recentment, per la Llei 4/2023, de 13 d'abril, de la Generalitat, de Participació Ciutadana i Foment de l'Associacionisme de la Comunitat Valenciana.
En definitiva, el marc jurídic actual reconeix la participació ciutadana com a dret fonamental.
Habitualment els anomenats pressupostos participatius no són més que una forma de participació dels ciutadans en l'elaboració del pressupost municipal. I estan basats en una forma de gestió més democràtica als municipis, i ja que aquests són l'estructura de l'organització territorial de l'Estat més propera als ciutadans, és la més procliu per aplicar aquest tipus de consultes democràtiques.
En aquest sentit, el Reglament Orgànic dels Pressupostos Participatius de l'Ajuntament de Torrevella , aprovat per Acord de Ple de data 08-04-2022, és l'eina a través de la qual l'Ajuntament possibilita establir el procés de participació de la ciutadania en la gestió dels Pressupostos Participatius, així com les seves regles de funcionament.
Ha estat el mateix municipi de Torrevella el que s'ha autoimposat l'obligació de fer aquesta consulta mitjançant norma reglamentària a la vida pública de l'Ajuntament. Recordem que l'art. 1.1 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local -LRBRL- defineix els municipis com a entitats bàsiques de l'organització territorial de l'Estat i vies immediates de participació ciutadana en els assumptes públics, que institucionalitzen i gestionen amb autonomia els interessos propis de les col·lectivitats corresponents. I l'art. 4 LRBRL atribueix al municipi la potestat reglamentària i dautoorganització. També l'art. 128.1 LPACAP estableix que l'exercici de la potestat reglamentària correspon (a més del Govern de la Nació i els òrgans de Govern de les comunitats autònomes), als òrgans de govern locals, d'acord amb el que preveu la Constitució, els Estatuts d'Autonomia i la LRBRL.
El procés de pressupost participatiu preveu la constitució d'un grup motor. Si vols formar-ne part integrant hauràs de formalitzar la teva sol·licitud del 07 al 15 de juliol de 2025, mitjançant instància general presentada al Registre General de l'Ajuntament i dirigida a la Regidoria de Participació Ciutadana .
El Grup Motor és un grup format per veïns i veïnes de Torrevella que col·laboren de forma voluntària en el desenvolupament del Pressupost Participatiu, motivant i implicant la ciutadania a participar en el procés, així com col·laborant en la informació i difusió del mateix.
Posteriorment, a Assemblea Ciutadana, a celebrar el 23 de juliol de 2025, al Saló de Plens de l'Ajuntament, es procedirà a l'elecció dels seus membres per ordre de prioritat segons el nombre de vots rebuts per cada aspirant, mitjançant el procediment de mà alçada.