La Universitat Complutense de Madrid (UCM) lliura a l'ajuntament l'informe final de l'estudi tecnicocientífic sobre usos terapèutics de la salmorra i els peloides de la Llacuna Rosa de Torrevella

L'informe estableix que ateses les condicions que es donen a l'entorn de la Llacuna Rosa caldria considerar la possibilitat de crear un centre de Talassoteràpia que aprofités les aigües del mar i de la pròpia llacuna
04.10.2021
Laguna_Rosa_Torrevieja
El Grup de Recerca UCM "911757 HIDROLOGIA MÈDICA" que dirigeix el Dr. Francisco de Paula Maraver Eyzaguirre, Director de l'Escola Professional d'Hidrologia Mèdica i Hidroteràpia, Facultat de Medicina de la Universitat Complutense, lliura l'informe final de l'estudi tècnico-científic sobre usos terapèutics de la salmorra i peloides de la Llacuna Rosa de Torrevella.

El treball forma part d‟un projecte cofinançat per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014‐2020.

La posada en valor i aprofitament dels recursos naturals, com són la salmorra i llots de la Llacuna Rosa de Torrevella, és una de les vint (20) necessitats que conformen el Mapa de Demanda Primerenca (MDT) de necessitats de Compra Pública d'Innovació .

La llacuna rosa ha estat utilitzada per a l'extracció de sal i, més recentment, s'ha iniciat un ús turístic de l'entorn immediat. Tot i això, no s'han explorat fins ara usos com els hidroterapèutics, cosmètics i bioctecnològics.

Diversificar l'economia torrevellenca més enllà del turisme residencial característic va ser una de les conclusions del Pla Estratègic de Turisme de Torrevella, que assenyala l'oportunitat de treballar sobre recursos endògens que aportin a Torrevella elements diferenciadors i constitueixin avantatges competitius per atraure talent emprenedor i generar ocupació qualificada .

Es persegueix diversificar l'oferta turística i l'economia local, la desestacionalització del turisme i la generació d'ocupació de qualitat basada en el coneixement i els serveis d'alt valor afegit.

Les conclusions de l'estudi de la UCM, pel que fa a la salmorra de la Llacuna Rosa es fonamenten en la similitud amb altres aigües hipersalines, resultant que la salmorra de La Llacuna Rosa de Torrevella posseeix propietats cosmètiques i dermatològiques susceptibles de ser aprofitades, bé com factor Talasohídric en un centre de Talassoteràpia o bé com a matèria primera per a l'elaboració de cosmètics i preparats dermatològics que tindrien:

  1. Efecte regulador cutani
  2. Acció netejadora i desinfectant
  3. Propietats exfoliants i renovadores cutànies
  4. Propietats antiinflamatòries i antiàlgiques
  5. Efecte regulador del contingut sebaci
  6. Acció suavitzant sobre la pell
  7. Prevenció de l'envelliment prematur

I respecte als comunament anomenats fangs, l'informe estableix:

“El possible peloide o llim salí podria tenir excel·lents propietats cosmètiques i dermatològiques, que mereixerien un estudi a part per al seu aprofitament.

Des del punt de vista de la termoteràpia per similitud amb els ja citats de Carhue (Argentina), el Mar Mort (Israel), Salina de Sečovlje (Eslovènia) i Lo Pagán (Espanya), podrien tenir utilitat terapèutica en el tractament de les malalties de l'aparell locomotor i dermatologia.

Si es decidís obtenir peloides de la Llacuna Rosa de Torrevella, tenint en compte la necessitat de conservar i protegir el medi ambient i evitar accions sensibles sobre aquesta, caldria considerar la possibilitat de preparar peloides extemporanis utilitzant com a fase líquida les aigües de la Llacuna i seleccionant una fase sòlida adequada a aquesta.

Donades totes les condicions especials que es donen a l'entorn de la Llacuna Rosa caldria considerar la possibilitat de crear un centre de Talassoteràpia que aprofités les aigües del mar i de la pròpia llacuna”.

A l'estudi de la Universitat Complutense de Madrid s'hi afegeix un segon treball que duu a terme la Universitat d'Alcalá a través de la Fundació General de la Universitat d'Alcalá (FGUA).

Addicionalment i en el marc del projecte paral·lel “ESTUDI DE PROSPECTIVA PER A LA POSADA EN VALOR DE LA SALMORA DE LA LLACUNA ROSA DE TORREVELLA: LA BIOTECNOLOGIA COM A MITJÀ PER A LA MILLORA DE LA QUALITAT DE VIDA DE LES PERSONES”, la Universitat d'Alacant (UA ) té molt avançat un tercer estudi sobre la microbiota en medis hipersalins, com és la Llacuna Rosa de Torrevella.

L'informe es pot descarregar en la seva integritat al portal web municipal torrevieja.es.