Els agents de suport a l'emprenedoria sol·liciten estructures de participació pública-privada per a dinamització al territori

25.11.2022
AgentesApoyoNoticia_portada
"Les estructures de participació són espais de debat amb vocació de continuïtat que necessiten dos elements: d'una banda, canals o òrgans capaços d'atreure la ciutadania amb la intenció d'aportar les seves propostes a favor de la millora o la posada en marxa de projectes D'altra banda, l'existència d'estructures o figures a l'Administració que afavoreixin aquesta participació, per això cal també crear punts d'intersecció que permetin connectar els organismes públics amb la participació ciutadana."

Aquestes han estat les principals conclusions del IV Congrés Emprenedoria i Innovació Territorial de la Comunitat Valenciana , una jornada organitzada per la Xarxa de CEEIs , ADLYPSE i GRIDET-UV i finançat per l' Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) dins de l'estratègia de suport a l'emprenedoria innovadora i als agents de l'ecosistema valencià.

Júlia Company, directora general de l'IVACE ,   ha posat en valor el paper dels actors involucrats en impulsar i enfortir els processos d'emprenedoria alhora que ha destacat la importància que les persones emprenedores disposin d'ajuts que promoguin l'emprenedoria, ajudin a cobrir les necessitats i els reptes a què s'enfronten al seu dia a dia.

En aquest sentit, Julia Company ha anunciat que per a l'exercici del 2023 l'IVACE destinarà 2 milions d'euros, un 33% més que el 2022, a donar suport al treball dels CEEIs de millora i coordinació de l'ecosistema emprenedor valencià.

Ramón Ferrandis, CEO de CEEI València , ha destacat el “gran valor de la implicació de   administracions locals i provincials, associacions empresarials, universitats, incubadores i altres entitats públiques i privades   de la Comunitat Valenciana tant en el disseny com en lexecució de les accions del Programa de Enfortiment”.

Ha afegit que el programa “s'ha dissenyat gràcies a la col·laboració i treball de la Xarxa CEEI CV, Gridet UV, Adlypse, i deu entitats de l'ecosistema: Consell de Cambres CV, AESAL-CV, Diputació de València, Ajuntament de Castelló. CastellóCREA, Impulsalicante, Pacte Territorial per l'Ocupació "La Plana Baixa", CREAMA, Racó Impulsa i La Niuada ”.

agentesApoyoNoticia_foto1.jpg
Archivo
/sites/default/files/repositorio-archivos/113286_foto.jpg
dv., 25/11/2022 - 10:00

Eix central : estructures permanents de participació al territori.

La trobada ha servit per prendre el pols a les iniciatives estables que, mitjançant la participació i la col·laboració d'agents públics i privats, permeten establir estratègies per millorar les opcions de captació de finançament i contribuir al desenvolupament sostenible del territori.

Per això, José Domingo Martínez, cap de secció de serveis Innovadors i Sostenibles de Diputació de València i Vicepresident d'ADLYPSE ; així com Ricard Calvo, director de GRIDET-UV (Grup de recerca en Desenvolupament Territorial) han fet una sessió de treball participativa sobre la necessitat d'aquests espais permanents de participació.

El Congrés ha comptat amb dues taules rodones on s'han mostrat exemples d'aquest tipus d'estructures.

A la primera, s'han donat a conèixer accions de desenvolupament territorial amb impacte al medi rural. Àxel Pena , cofundador i director comercial de Voluta.coop , ha parlat del Hackathon DiValHack i del Hackathon Rural , accions basades en reptes que permeten resoldre de forma innovadora i col·laborativa problemes a l'entorn rural.

Per la seva banda, Rosario Donderis , gerent del Consorci de Recuperació Econòmica de la Marina Alta ( CREAMA ) ha explicat la Xarxa Agrícola , trobada d'idees per aconseguir sinèrgies entre els diferents agents del sector agroalimentari, amb l'objectiu de revitalitzar el sector agrícola de la Marina Alta

A la segona, Xavier Morant , regidor de Promoció de la Ceràmica a Ajuntament de Manises, ha explicat els objectius i els avantatges que per al sector de la ceràmica té l' Agrupació Europea de Cooperació Territorial Ciutats de la Ceràmica .

En aquesta taula hi ha participat també José Antonio Navarro, gerent del Consorci Pactem Nord , que s'ha referit als reptes que hi ha en la creació i el manteniment dels espais col·laboratius de participació.

Fernando Pindado, consultor en polítiques públiques, acció comunitària i participació ciutadana , ha tancat la jornada amb la conferència manifestant que “hi ha actors amb voluntat emprenedora, tant a les institucions com a la ciutadania”. Ha assegurat també que “hi ha ganes de treballar, però no totes les persones saben que poden, que tenen capacitat per crear. Per això, cal facilitar espais que ho permetin. Un exemple és aquest Congrés, que una vegada a l'any es converteix en un espai que possibilita el debat entre actors i agents per treballar en objectius concrets”.

AgentesApoyoNoticia_foto2.jpg
Archivo
/sites/default/files/repositorio-archivos/113288_foto.jpg
dv., 25/11/2022 - 10:05