Estudis de viabilitat jurídica i mercat per a la posada en valor de la salmorra i llots de la Llacuna Rosa de Torrevieja

18.01.2022
LAGUNA ROSA

L'Ajuntament de Torrevieja està duent a terme una sèrie d'actuacions l'objectiu de les quals és la posada en valor de la salmorra i llots de la Llacuna Rosa de Torrevieja i, com a complement i en connexió amb l'anterior, de l'aigua marina.

Aquesta actuació té com a antecedent l'elaboració d'un Mapa de Demanda Primerenca de necessitats de Compra Pública d'Innovació, una de les quals és, precisament, la posada en valor de recursos naturals.

L'Ajuntament ha comptat, com a entitats col·laboradores en el pla científic i acadèmic, amb les universitats d'Alacant, Complutense i Alcalá. Sens dubte, necessitarà, així mateix, el concurs d'altres universitats i centres tecnològics i/o de recerca.

En aquest projecte, l‟Ajuntament compta amb el suport de la Generalitat Valenciana, concretat amb el finançament de determinats projectes per l‟Agència Valenciana d‟Innovació (AVI) i la col·laboració de diferents conselleries i organismes de l‟Administració autonòmica.

L'estudi de viabilitat i full de ruta que faci possible la posada en valor de la salmorra i peloides de la Llacuna Rosa, i de l'aigua de mar, per a usos terapèutics, cosmètics, biotecnològics i altres de potencial interès ha estat portat a terme per un equip especialitzat de la Fundació General de la Universitat d'Alcalá (FGUA).

De l'estudi de mercat sobre usos terapèutics, cosmètics i biotecnològics de la salmorra i peloides de la Llacuna Rosa, i de l'aigua de mar, se n'ha encarregat l'Institut Universitari d'Investigacions Turístiques (IUIT) de la Universitat d'Alacant.

Archivos

El objeto del documento es la elaboración de una hoja de ruta acerca de los problemas jurídicos que la puesta en valor de recursos hasta ahora apenas explorados o implementados de la Laguna Rosa y su entorno de Torrevieja, puede plantear a efectos de abordar políticas públicas y/o actividades privadas necesarias para dicha puesta en valor, habida cuenta de los condicionantes existentes en cuanto al uso y explotación de la zona y de las normas que rigen el acceso a dichos recursos o su futura explotación.

La Hoja de Ruta expone, pues, las limitaciones que distintos grupos normativos estatales, autonómicos y municipales, a veces condicionados por el derecho internacional y el de la Unión Europea, ofrecen para la posible puesta en valor de los recursos. Ninguna de las limitaciones se opone a dicha puesta en valor sino que, más bien, han de ser vistas como oportunidades al orientar la atención principal hacia la biodiversidad, incluyendo los componentes bióticos (microorganismos) que habitan el medio.