Projectes d'Innovació

Estudis de viabilitat jurídica i mercat per a la posada en valor de la salmorra i llots de la Llacuna Rosa de Torrevieja

L'Ajuntament de Torrevieja està duent a terme una sèrie d'actuacions l'objectiu de les quals és la posada en valor de la salmorra i llots de la Llacuna Rosa de Torrevieja i, com a complement i en connexió amb l'anterior, de l'aigua marina.

Aquesta actuació té com a antecedent l'elaboració d'un Mapa de Demanda Primerenca de necessitats de Compra Pública d'Innovació, una de les quals és, precisament, la posada en valor de recursos naturals.

L'Ajuntament ha comptat, com a entitats col·laboradores en el pla científic i acadèmic, amb les universitats d'Alacant, Complutense i Alcalá. Sens dubte, necessitarà, així mateix, el concurs d'altres universitats i centres tecnològics i/o de recerca.

En aquest projecte, l‟Ajuntament compta amb el suport de la Generalitat Valenciana, concretat amb el finançament de determinats projectes per l‟Agència Valenciana d‟Innovació (AVI) i la col·laboració de diferents conselleries i organismes de l‟Administració autonòmica.

L'estudi de viabilitat i full de ruta que faci possible la posada en valor de la salmorra i peloides de la Llacuna Rosa, i de l'aigua de mar, per a usos terapèutics, cosmètics, biotecnològics i altres de potencial interès ha estat portat a terme per un equip especialitzat de la Fundació General de la Universitat d'Alcalá (FGUA).

De l'estudi de mercat sobre usos terapèutics, cosmètics i biotecnològics de la salmorra i peloides de la Llacuna Rosa, i de l'aigua de mar, se n'ha encarregat l'Institut Universitari d'Investigacions Turístiques (IUIT) de la Universitat d'Alacant.

Posada en valor de la salmorra i llots de la Llacuna Rosa de Torrevella per a usos terapèutics i cosmètics

La llacuna rosa ha estat utilitzada per a l'extracció de sal i, més recentment, s'ha iniciat un ús turístic de l'entorn immediat. Tot i això, no s'han explorat fins ara usos com els hidroterapèutics, cosmètics i bioctecnològics.

Diversificar l'economia torrevellenca més enllà del monocultiu turístico-residencial característic va ser una de les conclusions del Pla Estratègic de Turisme de Torrevella, que assenyala l'oportunitat de treballar sobre recursos endògens que aportin a Torrevella elements diferenciadors i constitueixin avantatges competitius per atraure talent emprenedor i generar ocupació qualificada.

Aquest projecte d'Innovació persegueix la posada en valor de la salmorra i llots de la llacuna Rosa, per a la diversificació de l'oferta turística i l'economia local, la desestacionalització del turisme i la generació d'ocupació de qualitat basat en el coneixement i els serveis de valor afegit.

Mapa de Demanda Primerenca de Compra Pública d'Innovació

El projecte "Compra Pública Innovadora de Torrevella" va ser dut a terme per l'Ajuntament de Torrevella i finançat per l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) a través del seu Programa de "impuls de la CPI per fomentar la demanda de licitacions de productes i serveis innovadors.

El seu objectiu va ser analitzar les possibilitats que brinda la Compra Pública d'Innovació (CPI) com a element de tracció de mercats innovadors, per això es va centrar en la realització d'accions preparatòries per a la posada en marxa de projectes de CPI i la dinamització de les entitats. del Sistema Valencià dInnovació des de lAjuntament de Torrevella.

Va concloure amb l'elaboració d'un Mapa de Demanda Primerenca de CPI (MDP-CPI) que consta de vint necessitats de Compra Pública d'Innovació.