Projectes de modernització i digitalització a l'àmbit de les administracions de les entitats locals

L'Ajuntament treballa per donar feina a l'ajut rebut del Ministeri de Política Territorial, dins el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya.
04.08.2022
conferencia

El Ministeri de Política Territorial, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya, mitjançant Ordre TER/1204/2021, de 3 de novembre, va aprovar les bases reguladores i va efectuar la convocatòria corresponent al 2021, de subvencions destinades a la transformació digital i modernització de les administracions de les entitats locals (BOE 6 de novembre de 2021).

L'Ajuntament de Torrevella va presentar sol·licitud per desenvolupar dos projectes en dues línies estratègiques diferents, en concret, la L2 Operaciones Intel·ligents i la L5 Ciberseguretat.

La resolució publicada el mes de maig passat, estableix que l'Ajuntament de Torrevella ha resultat beneficiari de les ajudes sol·licitades per a ambdós projectes presentats, mitjançant els quals es contribuirà a la consecució de les fites 167 i 169 i de l'objectiu 168 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

En concret, són 249.623,00€ d'ajut per al projecte presentat en línia L2 Operacions Intel·ligents amb el títol “Automatització de processos per a la millora de la qualitat dels serveis que es presta a ciutadans i empreses” i 65.340,00€ d'ajuda per al projecte a L5 Ciberseguretat, anomenat Implantació d'un Centre d'Operacions de Ciberseguretat. En total, 314.970,05 eur.

Pel que fa al projecte d'automatització de processos i després de la Resolució favorable de concessió de l'ajut per part del Ministeri de Política Territorial, l'Ajuntament de Torrevella ha realitzat una anàlisi en profunditat sobre els processos preseleccionats a la proposta presentada el desembre de 2021, per confirmar la preselecció i establir les bases per a la seva implementació. El treball realitzat condueix a la modificació del projecte inicial, per a la qual cosa en dates properes se sol·licitarà autorització.

El projecte es basa en la implantació de la tecnologia RPA (Robotic Process Automation).

Els processos que es pretenen automatitzar corresponen a les àrees Tresoreria, Serveis Socials, Esports, Innovació, Premsa i Mercats.

S'ha iniciat expedient de contractació l'objecte del qual és el subministrament, suport i manteniment de llicències programari RPA (Robotic Process Automation) basada en la plataforma UiPath i allotjades sobre infraestructura del propi Ajuntament, així com prestació dels serveis de programació, configuració i posada en marxa de les llicències esmentades per a la implantació dels processos seleccionats per l'Ajuntament de Torrevella, fins al moment processos de complexitat baixa i mitjana.

En l'àmbit del projecte aprovat a la línia L5 Ciberseguretat, anomenat Implantació d'un Centre d'Operacions de Ciberseguretat, s'han iniciat sengles expedients de contractació per al subministrament, desplegament i posada en producció de llicències de tipologia SIEM (security information and event management) als sistemes informàtics de l'Ajuntament de Torrevella i subministrament, desplegament i posada en producció d'una solució de protecció d'equips d'usuari (EDR/XDR), inclosos servidors i dispositius, davant d'amenaces avançades de ciberseguretat.

Tant al projecte L2 Automatització de processos per a la millora de la qualitat dels serveis que es presta a ciutadans i empreses com al L5 Implantació d'un Centre d'Operacions de Ciberseguretat, la complexitat de la matèria i altres raons motivaran que amb caràcter immediat , l'Ajuntament sol·licite, segons el procediment previst a les bases (art. 11) la modificació del termini d'execució dels dos projectes.

És la primera vegada que s'intenta a l'Ajuntament de Torrevella l'ús de robots software per dur a terme de forma automatitzada tasques que consumeixen temps d'empleats públics sense generació de cap valor.

En matèria de Ciberseguretat la iniciativa se suma a d'altres en curs, totes dirigides a millorar la disponibilitat dels serveis informàtics, la confidencialitat i altres dimensions de la seguretat de la informació.