Aprovació inicial en ple de l'Ordenança Reguladora d'Obres i Serveis al Domini i Ús Públic dependents de l'Ajuntament de Torrevella

L'ordenança incideix en la coordinació necessària entre les actuacions promogudes pels diferents agents que actuen sobre la via pública, imposant-los, en nom de l'interès públic, una sèrie de limitacions i condicionants quant al temps, la manera i el lloc en què poden realitzar les obres per evitar-ne la reiteració i minimitzar-ne l'impacte
02.05.2024
Ordenanza-obras-torrevieja
Al Ple Ordinari celebrat dilluns passat, 29 d'abril, es va procedir a l'aprovació inicial de l'Ordenança Reguladora d'Obres i Serveis al Domini i Ús Públic dependents de l'Ajuntament de Torrevella, la qual té el caràcter de disposició de normativa general, en l'exercici de la competència ordinària municipal que regula els aspectes d'intervenció i control per a la redacció i l'execució dels projectes d'urbanització i projectes d'obres ordinàries.

La regidora responsable de Serveis Urbans de l'Ajuntament de Torrevella, Sandra Sánchez, indica que el creixement constant de la ciutat, la necessitat de renovació d'instal·lacions urbanes, la demanda de nous serveis de comunicació per cable, les operacions periòdiques de conservació i millora de paviments o les inevitables avaries, són algunes de les múltiples actuacions que es realitzen a les vies públiques. Aquestes obres suposen una alteració de lespai en què es desenvolupa lactivitat urbana i una molèstia per als ciutadans.

L'ordenança aprovada en Ple incideix de manera molt especial en la necessària coordinació entre les actuacions promogudes pels diferents agents que actuen sobre la via pública, imposant-los, en nom de l'interès públic, una sèrie de limitacions i condicionants quant al temps, la manera i el lloc on poden realitzar les obres, de manera que, en la mesura del possible, se n'eviti la reiteració i se'n minimitzi l'impacte.

Sandra Sánchez incideix que l'execució de les obres se sotmet a més exigències de seguretat, control de qualitat, millores en accessibilitat i dels itineraris de vianants i informació al ciutadà. Fixar el nivell de control que haurà de realitzar-se, dels materials i de les instal·lacions en aquestes obres, perquè posteriorment puguin ser rebudes, si escau, per l'Ajuntament de Torrevella.

Així mateix, l'ordenança estableix les garanties de qualitat i protecció de la via pública: Ordenar l'ocupació de la via pública d'obres i arreplega de materials per a qualsevol activitat privativa que no estigui expressament regulada per una altra ordenança o norma de caràcter municipal. Regular la utilització dels espais de vianants com a pas de vehicles de transport i maquinària de construcció, així com definir i valorar el règim sancionador a aplicar en cas d'incompliment de la present Ordenança que ha estat aprovada de manera inicial al Ple.

TIPOLOGIA D'OBRES QUE S'INCLOUEN A L'ORDENANÇA:

  • Canalitzacions o rases per a instal·lacions de serveis.
  • Escomeses cap a l'interior d'una finca o propietat.
  • Cales o tasts que es realitzen per a inspeccions o avaries.
  • Instal·lacions de superfície que estiguin situades sobre el sòl de la via pública com ara pals, cabines, bústies, armaris, registres o similars.
  • Pas de vehicles o guals tant en el rebaix o aixecat de les vorades i la modificació de la vorera.
  • Obres subterrànies aquelles que no necessitin fer excavacions.
  • Altres tipus d'obres, com les esteses aèries, la reconstrucció de voreres, les actuacions sobre galeries o calaixos de serveis i, en general, tots aquells treballs que afectant les vies i espais públics municipals no es trobin recollits en els anteriorment enumerats.